“İyi Pamuk Üretimi İkiye Katlanmalı”

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO), İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD)  iş birliği ile “İklim Dirençli İyi Pamuk Üretimi ve Değerler Zinciri Buluşması”nı gerçekleştirdi.

Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen etkinliğe akademisyenler ve sektör bileşenleri katıldı. Programda ETO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy ve İzmir Tarım İl Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç’ın iklim dirençli pamuk üretimi ve destekler konusundaki konuşmalarından sonra Bertan Balçık moderatörlüğünde bir panel de düzenlendi.

ETO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy, ETO olarak hem bilgileri paylaşmak hem de hep birlikte ağ oluşturup iş birliklerini nasıl geliştirebileceklerini konuşmak amacıyla buluşma gerçekleştirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Aksoy, “Sera gazı salınımında tarımın payı yüzde 19-30 arasında bulunuyor. Uluslararası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 6’ncı Değerlendirme Raporu’nda 2030 yılında küresel sıcaklığın 1 buçuk derece daha artacağı öngörülüyor. O sebeple iklim dirençli tarımın yollarını bulmak zorundayız ve bugünden çalışmaya başlamalıyız” dedi.İyi Pamuğa Olan Talep Artıyor

Türkiye’nin yılda 1 milyon tona yakın pamuk üretimi olduğunu söyleyen IPUD ve ETO Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Uskuç, son 11 yıl içinde İyi Pamuk (Better Cotton-BC) standardında üretilmiş pamuğun miktarının 100 bin tona ulaştığını belirtti. Uskuç, “Dünyada toplam 25 milyon tonluk üretimin 5 milyon tonu BC standardıyla üretiliyor. Ülkemizin bu standarda uygun pamuğa ihtiyacı var ve büyük tekstil markalarından gelen talepler artıyor. İyi pamuk üretimimizi en kısa sürede ikiye katlamamız gerekiyor” diye konuştu.

Bunun yolunun da Türk tarım standartları ile BC uluslararası standartların eş değerliğini sağlamaktan geçtiğini söyleyen Uskuç, “Çalışmalarına başlanan bu süreç tamamlandığında, iyi tarım uygulamaları altında pamuk üreten her pamuk üreticisi, BC sertifikasına ulaşabilecek ve bu da Türk pamuğuna olan talebi daha da yükseltecek” şeklinde konuştu. “Stratejik Ürünlerin Uygun Havzalarda Üretimini Destekliyoruz”

Tarım İl Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Kılıç ise, “Su stresi altında bir ülkeyiz. 2023 verilerine göre kişi başı su tüketimimiz 1.313 metreküp iken, bu rakamın 2030 yılında 975 metreküpe düşeceği tahmin ediliyor. O sebeple tarımda makro planlama ile yeni destekleme modellerini sadeleştirerek ve havzalara göre stratejik ürünleri destekleyerek daha etkin kullanılmasını sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Dalda meyve kalmadı çiftçinin kanadı kırıldı

65 ilde zirai don afeti yaşandı. Etkilenen ürünlerin bir...

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Polat: Tarım sigortası bulunmayan çiftçilerimizin zararı minimize edilecek

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, zirai dondan...

Faize para var çiftçilere yok

Destek olmadığı için üretime küsen çiftçi şimdi de don...

Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Ögel oldu

Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekilliğine Prof. Dr....