Işıkgece: Fiyat Dalgalanmalarının Önüne Ditap İle Geçilecek

Turkuvaz Medya Grubu’nun amiral gemisi Sabah Gazetesi tarafından T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı himayesinde düzenlenen 1. Türkiye Çiftçi Zirvesi T.C. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin özel oturumunun ardından panellerle devam etti.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, DİTAP (Dijital Tarım Pazarı) platformunun tarım pazarını genişlettiğini, fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesini sağladığını ve üretim kaybını ortadan kaldırdığını söyledi. Işıkgece, tüm üreticileri bu platformu kullanmaya çağırdı. ‘Tarım Teknolojileri ve Dijital Tarım’ paneline Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Hektaş Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ortakçıer, Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika YKB ve CEO’su Murat Tarakçıoğlu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Nevzat Birişik ve ZY Elektrikli Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol katıldı. Panelin moderatörlüğünü Sabah Gazetesi Teknoloji Editörü ve Köşe Yazarı Timur Sırt üstlendi. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, panelde bakanlık olarak en önemsedikleri dijital projenin başında geçen yıl uygulamaya giren DİTAP platformu olduğunu dile getirdi. Tüketiciye göre üretim planlaması konusunda teşviklerle yaptıkları yönlendirmenin yanı sıra DİTAP’ta arz ve talebi buluşturduklarını kaydeden Işıkgece, yeni başladıkları teşvik sistemiyle 21 ürünü desteklediklerini ve üretime bu şekilde yön verdiklerini vurguladı. Işıkgece, tüketicinin neye ihtiyacı olduğunu araştırdıklarını ve neden ürünlerin tam üretilmesi gerektiği kadar üretilmeyerek fiyat dalgalanmalarına sebep olduğu sorusuna yanıt aradıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: “DİTAP dediğimiz dijital tarım pazarı çok önemli portal.

Tam da pandemide ortaya çıktı. DİTAP projesi ile ister 5 ay sonrası için üretim ister 3 gün sonrası için ürün tedariki sağlayabiliyorsunuz. Şu an tarımda alıcı ve verici ezberlenmiş durumda. DİTAP bunu kıran genele yayan bir portal. Bizim pazar problemimiz var. Neyi ne kadar üreteceğimizi bilmemiz gerekiyor. Bakanlık kontrolünde sözleşmeler yapılıyor. Ve bu pazarımızı çok genişletiyor, fiyat dalgalanmalarının önüne geçiyor. Sözleşmeli üretim modelini de DİTAP’ta gerçekleştiriyoruz. Ve en önemlisi atık yok, ne kadar üreteceğini bildikleri için üretim kaybı yok. Ticaret bollaştıkça yayıldıkça bilgi birikiyor, bu bilgi bize daha sağlıklı bir tarım yönetiminde yardımcı oluyor. Herkesin kullanmasını istiyoruz. 216 bin kadar kullanıcımız var, cirosu her geçen gün artıyor. Platformda bankalar, Tarsim özel paketler sunuyor.” Elektrikli traktörün lansmanı temmuzda Dijitalleşme konusunda temmuzda lansmanını yapacakları elektrikli traktörün yanı sıra hayvancılık için de akıllı küpe çalışmalarının bulunduğunu söyleyen Işıkgece, bunun da lansmanının yakında gerçekleştirileceğini dile getirdi. Cargill Gıda Orta Doğu, Türkiye ve Afrika YKB ve CEO Murat Tarakçıoğlu, konuşmasında, çiftçilerle ilgili yaptıkları araştırmayla ilgili bilgiler verdi. Çiftçiler artık dijital araçlar kullanıyor diyen Tarakçıoğlu; “Üniversite mezunu yüzde 2’den yüzde 4’e çıktı. Bu aslında küçük bir oran, fakat yine de rakamsal olarak yüzde yüz bir artış söz konusu” dedi. Tarakçıoğlu, 1000 Çiftçi 1000 Bereket projesi ile ilgili çiftçilere sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda destekleyerek kazançları artırmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, panelde tarım sektörünün dijital dönüşümün en geç geldiği sektörlerden biri olduğunu belirterek, bağlantı ve verinin tarım için de çok önemli olduğunu hatırlatarak, dönüşüme çok ihtiyaç duyan tarım sektörüne dijital uygulamalar ve programlarla destek verdiklerini anlattı. Erkan, Turkcell Çiftlik Doktoru ile başladıkları uygulamalara ziraat mühendislerine kolayca ulaşılabilen bir platform geliştirdiklerini belirtti. ‘Bizim çiftçimiz de kurumsallaşmalı’ Hektaş Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ortakçıer, gıda firması ve tarım firması olduklarını dile getirdi. Ortakçıer, “Dünyada çiftçi kurumsallaşıyor. Teknoloji ucuzluyor ve çiftçi bunlara çok daha rahat sahip olacak. Dünyada gelişme ve tarımsal okur yazarlık artıyor. Tüketici bilinçleniyor ve kare kodu okutarak ne satın aldığı ürün içinde ne olduğunu rahatça öğreniyor. Bilgi işlem teknolojileri ile tohum ıslah ediliyor. Yapay zeka tarımda da yerini alıyor. Bizim çiftçimiz de kurumsallaşmalı.

Tüketici ne istiyor, çiftçi tüketiciye ne vermeli bu arada bir katma değer yaratmalı” dedi. Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, tarımda en önemli sorunun toprağın bölünmesi ve küçülmesi olduğunu dile getirerek, büyüklük nedeniyle bazı toprakların ekilemediğini kaydetti. Konukoğlu, iyi bir çiftçilik için en az 1000 dönüm arazi olması gerektiğini kaydederek, toplulaştırma programlarını hızlandırmak gerektiğini vurguladı. 5-20 dönüm arazide çiftçiliğin geride kaldığını vurgulayan Konukoğlu, ayrıca çiftçinin hangi bölgede ne ekeceğinin de planlanması ve buna göre üretim yapılması gerektiğini dile getirdi. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Nevzat Birişik, tarım ve teknolojinin atbaşı gittiğini belirterek “Tarım teknoloji üretir. 12 bin yıllık bilince sahip çiftçi. Tarım teknoloji üretir ama başka alanlarda üretilen teknolojiler de tarıma transfer olur. Dijital teknolojinin tarıma transfer edilebilmesi için çiftçinin bu yeniliğin hangi ihtiyacını karşılayacağı sorularına yanıt verilmesi gerekiyor. Ya maliyetini düşürmeli, ya verimliliği artırmalı ya da karlılığını. Birine cevap bulabiliyorsa çiftçi yeni teknolojiye müthiş eğilim gösterir. Teknolojinin en büyük sorunu da yine işletme ölçeğinin küçülmesi. Yeni teknolojilerin kullanılması için 1000 dekar ve üstü olmalı tarla. En büyük sorun ölçek” dedi. Birişik, çiftçinin yeni teknolojiye yönelik şüphelerinin giderilmesi için verisinin başkası tarafından kullanılmayacağından emin olması ve bağımlı olmayacağını hissetmesi gerektiğini belirterek, teknolojinin Türkiye’de üretilmesinin de önemli olduğuna dikkat çekti.

Kaynak Linki = https://www.tarimpusulasi.com/haber/isikgece-fiyat-dalgalanmalarinin-onune-ditap-ile-gecilecek-34189

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Meteoroloji’den 35 il için sarı kodlu uyarı: Toz taşınımı ve sağanak bekleniyor

Meteoroloji'nin 26 Nisan hava durumu raporuna göre Ankara dahil...

‘’Doğru politikalarla 3 yıl içinde et sorunu kalmaz’’

Artan kırmızı et fiyatlarına karşı sektör temsilcileri de harekete...

Marmarabirlik, ortaklarına 600 milyon lira ödeme yapacak

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2023-2024 yılı...

Hüyük çileği ve Söke pamuğu AB nezdinde tescillenecek

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Muhammed Zeki...