İrfan Yalın: Koleksiyoncunun kaleminden: Kurabiyenin öyküsü

İnsan kurabiye ile yüzlerce yıl öncesinde tanışmış; kurabiye sevince de kedere de eşlik etmiş.

İlk kurabiyelerin tarım devrimine dayandığı tahmin edilse de arkeolojik kazılardan elde edilen verilere göre Antik Mısır ila Mezopotamya uygarlıklarında MÖ 7. yüzyılda, arpa gibi buğday unu gibi tahıllarla ve tarçın ile kişniş gibi bazı baharatlara bal katılarak elle şekil verilmiş kurabiyeler hazırlandığı bilinmekte!

Eski Mısır’da, ekmek niyetine yenen kurabiye hamuruna şeker henüz bilinmediğinden dolayı susam, fındık, hurma, incir, üzüm, ceviz gibi meyve ve kuruyemişler eklenmiş, böylece zengin çeşitli ve hoş tatta bir aroma sağlanmış. Kazılarda gün ışığına çıkarılan buluntulara göre, Eski Mısır’da kurabiyeler genellikle yuvarlak veya top şekilli olarak pişirilmiş; tanrıları simgeleyen dini motifler ve kutsal işaretler kurabiyelerin üstüne işlenmiş. Eski Mısır’da hem kraliyet ailesi hem de halk için özel günlerde tatlandırılmış yassı ekmek tarzında kurabiye pişirmek çok önemliymiş.

Mısır kültüründe tatlı kurabiyeler dini inançlarla iç içe geçtiği için özellikle dini törenlerde ve önemli kutlamalarda sıkça pişirilmiş, sosyal hayatın önemli bir parçası olan kurabiyeler hem açlık bastırmış hem de tanrılara sunulmuş. Ölen yakınlarının mezarlarına kurabiye koyan Eski Mısırlılar kurabiyenin ahiret yolculuğunda da ölen kişiye güç ve enerji sağlayacağına inanıyormuş.

Eski Mısır’da dini törenlerde ve önemli kutlamalarda kurabiye pişirilmiş

Kazılarda keşfedilen basit toprak fırınlarda odun ateşiyle ısıtılan kurabiye hamurları doğrudan sıcak yüzeye yapıştırılarak pişiriliyor, gevrek bir yapıya ulaşınca fırından alınıp kurutuluyor ve bu yolla uzun süre bozulmadan saklanıyormuş.

Mezopotamya uygarlıklarında kurabiye

Aynı yıllarda Sümer, Akad, Babil ve Asur gibi Mezopotamya uygarlıklarında da kurabiye benzeri yiyeceklerin pişirildiğine dair arkeolojik bulgular ve yazılı kaynaklar bulunmakta. Mezopotamya’da doğada kolayca bulunabilen malzemelerle hazırlanan yassı ekmek ve bisküvi benzeri tatlı kurabiye yapımı geleneksel pişirme teknikleriyle şekillenmiş.

Arkeolojik verilere göre Mezopotamya uygarlıklarında kurabiye pişirilmiş 

Mezopotamya halkı önceleri arpa unu kullanarak hazırladığı hamurlarına bir süre sonra özel günler için buğday parçacıkları da koymuş; kuruyemişlerle meyveler hamura tat ve dolgunluk katmak için kullanılmış. Pişirildikten sonra hurma ve üzüm suyu ile nemlendirilen kurabiyeler daha tatlı hale getiriliyormuş.

Mezopotamya kültürlerinde Eski Mısır coğrafyası ile aynı içeriğe benzer kurabiye hamurları bal ve hurma ile tatlandırılmış; tapınak ve saray mutfaklarında gelişmiş pişirme yöntemleri dini ritüeller eşliğinde özel günlerde uygulanmış. Kutsal alanlarda yapılan kazılarda bulunan tatlı ekmeklerin ve kurabiyelerin şekillerine, sunulma biçimlerine göre farklı anlamlar taşıdığı fark edilmiş; özel günlerde tanrılara hediye ve kurban olarak kurabiye adanıyormuş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...

Köklere dönüş: İklim dostu tarım İzmirli üreticileri nasıl dirençli hale getiriyor?

İki çocuk sahibi Gülşah Bayrakçı; Ankara’daki özel bir onkoloji...

DP’li Altıntaş ‘önlenemezse’ diyerek uyardı: Yumurta ve tavuk eti fiyatları çığ gibi artacak

Meclis'teki basın toplantısında konuşan Demokrat Parti vekili Haydar Altıntaş,...

Zirai ilaçlama İHA’ları 210 milyon tonluk su tasarrufu katkısıyla dikkat çekiyor

İHA'ların kullanım alanları güç geçtikçe daha geniş alanlara yayılıyor....