İlk 6 ayda Çukurova’da su kıtlığı ve kuraklık yaşandı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 2024’ün ilk yarısında Çukurova’da yağışın beklenenden az olduğunu ifade ederek, “Bölgede su kıtlığı ve kuraklık yaşandı. Kuraklık, tarımsal sulama ihtiyaçlarını artırdı ve bu da çiftçilerin maliyetlerini yükseltti. Özellikle narenciye bahçeleri, mısır tarlaları vs. gibi sulama gerektiren alanlar, su kıtlığından olumsuz etkilendi” dedi.

Türkiye tarımının başkentinde üreticilerin 2024 yılının ilk altı ayında çeşitli zorluklarla mücadele etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kuraklık ve su kıtlığı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, 2024’ün ilk yarısında Çukurova’da yağışın beklenenden az olduğunu ifade ederek, “Bölgede su kıtlığı ve kuraklık yaşandı. Kuraklık, tarımsal sulama ihtiyaçlarını artırdı ve bu da çiftçilerin maliyetlerini yükseltti. Özellikle narenciye bahçeleri, mısır tarlaları vs. gibi sulama gerektiren alanlar, su kıtlığından olumsuz etkilendi. Su kaynaklarının azalması, ürün verimliliğini düşürdü ve çiftçilerin gelirlerinde azalmaya neden oldu. Öncelikle, su yönetimi ve damlama sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması önemlidir. Kuraklıkla başa çıkmak için su kaynaklarının etkin kullanımı ve su tasarrufu sağlayan yöntemlerin uygulanması gerekmektedir. Devlet destekli hibe programları ve düşük faizli krediler, çiftçilerin bu sistemleri kurmalarına yardımcı olacaktır” dedi.

Girdi maliyetlerindeki artış

Doğan, gübre, tohum, yakıt ve tarım ilaçları gibi tarımsal girdilerin maliyetlerinde yaşanan artışın, çiftçilerin üretim maliyetlerini ciddi oranda yükselttiğini söyleyerek, “Döviz kurlarındaki dalgalanma riski, ithal edilen tarım girdilerinin maliyetlerini artırırken, enflasyonist ortamın oluşturduğu belirsizlik ihracatta da rekabet gücünü azalttı. Çiftçilerin kar marjları daraldı, ekonomik baskı oluştu. Girdi maliyetlerindeki artış, çiftçilerin yeni yatırımlar yapmasını ve tarımsal üretimde verimliliği artırıcı teknolojileri kullanmasını zorlaştırdı. Girdi maliyetlerinin azaltılması için, gübre ve diğer tarımsal girdilerde devlet desteklerinin artırılması ve yerli üretimin teşvik edilmesi önemlidir” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Toprak dondu, üretici yandı

Çiftçilerin emeği buz tuttu. Zirai don afeti sonrası üreticiler...

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yeni taklit ve tağşiş listesi: Bu işletmelere dikkat!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yayımladığı taklit ve tağşiş listesi...

Mühendisleri gönderiyoruz çobanları ithal ediyoruz

Türkiye’de itibarları ve ekonomik şartları bozulduğu için yurt dışına...

7. Uluslararası Beyaz Et Kongresi’nde Büyük Buluşma

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) Düzenlediği...