İklim krizinin bedeli

0
372

Vollenbroek, 20 yıl önce kurduğu sivil toplum kuruluşu aracılığıyla hükümete karşı açtığı yüzlerce davada, çevreyi kirleten birçok kişi ve kurumu dize getirdi. Yine Vollenbroek, “Avrupa’nın çiftçilerini zor bir dönüşüm beklediği açık” diyor. Devam eden azot krizi neticesinde Hollanda’da sağcıların desteğini alan çeşitli ayaklanmalar gördük. Traktörleriyle sokakları kapatan çiftçiler Bakan’ın evinin önüne gübre döktü. Hollandalı çiftçiler, durumdan oldukça rahatsız ve endişeli.

Johan Vollenbroek ölüm tehditleri almaya artık alışmış. Ocak ayında Hollanda’nın Nijmegen şehrindeki evinde posta kutusunu açtığında, elindeki zarftan beyaz bir toz döküldü. Bir kimyagerin soğukkanlılığı ile paketi kapattı, ellerini yıkadı ve polisi aradı. Polisler koruyucu kıyafetlerle olay yerine ulaştılar. Zarftaki tozun yalnızca zararsız bir madde olan sikilat olduğu anlaşıldı. Fakat 73 yaşındaki Vollenbroek için ne ilk, ne son tehdit olacaktı.

Vollenbroek hem bir çevreci, hem de hükümeti çevresel taahhütlerini yerine getirmeye zorlayan bir dizi hukuki süreci başlatan kişi. Ülkesinin başlıca havalimanlarına inen uçak sayısını azaltmaktan, belli toplu konut projelerini iptal ettirmeye, otobanlardaki hız limitini düşürmeye birçok değişikliğe imza attı. Fakat son zamanlarda adı en çok Hollandalı çiftçilerin azot emisyonları üzerine yürüyen tartışmayla anılıyor.

Binlerce çiftçinin geleceği tehdit altında çünkü Vollebroek’un girişimleri neticesinde anlaşmazlık çıkmaza gidiyor. Şiddet olaylarının patlak vermesi an meselesi ve hatta ölümler dahi yaşanabilir. Fakat Vollenbroek geri adım atmaya niyetli değil. “Avrupa’nın çiftçilerini zor bir dönüşüm beklediği açık” diyor.

AZOT KRİZİ

Vollenbroek kazandığı hukuki zaferleri düşünürken gülümsüyor. 20 yıl önce kurduğu sivil toplum kuruluşu aracılığıyla hükümete karşı açtığı yüzlerce davada, çevreyi kirleten birçok kişi ve kurumu dize getirdi. Fakat belki de en büyük eseri, Hollanda mahkemelerinin 2019 yılında aldığı karar oldu. Mahkemenin aldığı karar, ülkenin azot gazı salımında ciddi değişikliklere gidilmesi gerektiği anlamına geliyordu. İnşaat firmaları, fabrikalar ve çiftçiler artık yasal sınırların üzerinde gaz salımı yapmak için özel izinler alamayacaklardı. Geçmişte bu izinler “gelecekte telafi” sözüyle hemen alınıveriyordu. Mahkeme kararı neticesinde binlerce işletme “yasadışı” faaliyet yürütür konuma düştü ve hükümet oluşan fiili duruma çözüm bulmaya çalışıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz