İklim değişikliğinin frenini patlattık

Yüzyıllardır aşırı sıcağın yüzde 90’ını, onlarca yıldır da insan kaynaklı karbondioksitin dörtte birini atmosferden emen okyanuslar, gezegenimizi korumada oynadıkları hayati rolün sınırına ulaştı. Küresel deniz yüzeyi sıcaklıklarının 15 ay üst üste rekor kırması, bundan sonra karaların daha fazla ısınacağı anlamına geliyor. Ve bu tablonun da faili ne yazık ki medeniyetimiz…

Attracta Mooney, Steven Bernard, Jana Tauschinski/The Financial Times

Son 30 yıldır okyanusları inceleyen Matthew England son 15 ayda gördükleri nedeniyle şoke olmuş. Bu kısa süre içinde küresel deniz yüzeyi sıcaklıkları rekorlar kırarak o seviyelerde kaldı. Bu da sıcak hava dalgalarını körükledi ve deniz buzlarını eritti.

Avustralya’daki New South Wales Üniversitesi’nde okyanus ve iklim dinamiklerini inceleyen Profesör England “İklim değişikliğinin miktarını, değişimin hızını, denizdeki ısı dalgalarını ve deniz buzu kaybını görmek beni strese soktu” diyor.

Denizlerdeki ısınmanın hızı sabit bir küresel ısınmada görülebilecek seviyenini ötesine geçti. Geçen haziran, küresel deniz sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığı üst üste 15’inci ay oldu. Uzmanlar bu ısınmanın yoğun bir kasırga sezonunu körüklemesinden korkuyor. Temmuzda Karayipleri, Meksika kıyılarını ve Teksas’ı vuran Beryl Kasırgası, kayıtlara geçen en erken “maksimum şiddetteki fırtına” oldu.

Nedeni araştırılıyor

Bilim insanları şimdi deniz sıcaklıklarındaki hızlı anormal yükselişi neyin tetiklediğini ve dünya denizlerinin tekrar soğuyup soğumayacağını anlamaya çalışıyor.

Bu soruların temelinde, okyanusların gezegeni iklim değişikliğinin en kötü sonuçlarına karşı korumada oynadıkları hayati rolün sınırlarına ulaşıyor olabileceği endişesi yatıyor. Okyanuslar aşırı sıcağın yüzde 90’ını ve sanayi çağında salınan insan kaynaklı karbondioksitin yaklaşık dörtte birini emdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarım Şurası dördüncü kez toplanacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Tarım Orman Şuramızı 2025...

Engin Kahveci: 10 yıl sonra gıda bulabilecek miyiz?

USDA/ERS/IFSA'nın 83 ülkeyi kapsayan 2024-34 yılları arası (UA Gıda...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: DÜNYA zirvesinin sonuçları politikalara yön verecek

Gazetemiz tarafından düzenlenen İklim Ekonomisi Sürdürülebilir Tarım ve Su...

1 milyar liralık destek ödemeleri çiftçilerin hesaplarında

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal destek ödemelerine...