İklim değişikliği bitkileri göç ettiriyor: “Türkiye’deki bitkilerde yok olma sürecindeyiz”

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Day, kuraklığın artması ile birlikte bitki göçünün de yükselişe geçtiğine dikkat çekti. Day, “Kuraklıkla beraber aynı zamanda Türkiye’deki bitki florasında bulunan bitkilerde de yok olma sürecine girmiş bulunmaktayız” diye konuştu. Day, ayrıca alternatif bitkilere geçişin önemini vurguladı.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Day, değişen iklim koşullarının tüm dünyada bitki göçüne yol açtığını söyledi.

Day, değişen iklim koşullarının bitkilere etkisi, çiftçilerin ekim ve sulama zamanlamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Day, iklim değişikliği ile bitki üretim deseninin değiştirilmesi gerektiğini, bunu bütün ülkelerin farklı farklı yöntemlerle gerçekleştirdiğini, Türkiye’de de farklı bölgelerde farklı bitkilerin yetiştiriciliğine yönelik çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Doç. Dr. Sibel Day / Fotoğraf: DHA

 

Doç. Dr. Day, bitkilerin ilk çıkışlarında tohumun çimlenmesinin belli sıcaklığa bağlı olduğunu söyleyerek, “Bu sıcaklığı sağlamamız gerekiyor; ancak belirli zamanlarda özellikle ilkbaharda bu sıcaklık artabiliyor ya da düşebiliyor. Yağışlarla beraber ekim zamanımız kayabiliyor ya da öne geçebiliyor. Bunları düzenlememiz gerekiyor. Bunu da çeşitli şekillerde gerçekleştirmemiz mümkün. Tohumlara ön işlemler uygulayabiliriz. Tohumları daha erken ekebiliriz ya da daha geç ekim sağlayabiliriz. Tabii bunları yaparken de çıkış sulamamızı yapmamız gerekiyor. Eğer kuruya ekim yaptıysak; kuruya ekim yaptıktan sonra da çıkış sulamasını yapmazsak tabii yine yağmuru beklememiz gerekiyor. Ama bu değişen iklim koşullarında bunu biraz çiftçinin, üreticinin kendisi ayarlaması gerekiyor. Bitkilerin ekim zamanlarının öne alınması ya da biraz daha ileriye alınması gibi çalışmaların düzenlenmesi gerekiyor. Özellikle bitkilerin bu çiçeklenme zamanlarının aşırı sıcaklığa denk gelmesi, döllenme aşamalarını çok fazla etkiliyor ve döllenmeler olumsuz etkileniyor. Aynı zamanda fotosentez ve durma noktasına geldiği için bu aşırı sıcaklıklardan dolayı bitki veriminde düşmeye sebep olabiliyor” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...