İhracatı yasaklı zeytinyağı bozulmaya başladı

Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yasak getirilmesiyle depolarda kalan yağ bozulmaya başladı. Sektör temsilcileri, şuan yaklaşık 150 bin ton yağın depolarda sıcaklardan dolayı bozulmaya başladığını belirtiyor.

Ticaret Bakanlığ’nın, dökme ve varilli zeytinyağına 1 Ağustos itibarıyla uyguladığı ihracat yasağından sonra depolarda kalan yağ sıcaklardan dolayı bozulmayla yüz yüze kaldı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, şuan satışa hazır yaklaşık 150 bin ton zeytinyağının olduğunu, söz konusu yağın kaliteli depolama ve kapasitenin olmamasından dolayı sıcaklarda bozulmaya başladığını bildirdi.

Herhangi bir yasaklamanın sektöre faydası olmadığını ve zarar verdiğini aktaran Davut Er, yasak ile iç piyasadaki fiyatları regüle etmek ile alakasının olmadığını bildirdi. Yasakla birlikte Türk ihracatçısının ve Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün yurtdışında imajının kötü etkilendiğini ifade eden Er, taahhütleri ve kontratları olan firmaların limanlarda gerçekleşmekte olan işlemler dahi durdurulduğunu ve malların limanlardan geri çekildiğini söyledi.

Alınan kararın doğru olmadığını ve bir gece yarısı kararıyla tüm ihracatın yarıya gerilediğini kaydeden Er, ‘’Ağustos ayında zeytinyağı ihracatına bakıldığında yüzde 70 azalma var.

Eğer devlet ambalajlı yağ ihracatını artırmak istiyorsa, geri alınan kutulu ambalaj desteklerin geri vermesi lazım. Şu an bu hiçbir şeye destek verilmiyor’’ dedi.

Türkiye’nin AB’ye ambalajlı ürün ihracat kotası 100 ton

Desteğin ihracata çok büyük faydası olduğunu ve paketli ambalajın ihracatı için destek vermesi gerektiğine dikkat çeken Er, zeytinyağını en fazla tüketilen AB bölgesindeki tüketildiğini ve Türkiye’nin bu ülkelere ambalajlı ihracat kotasının 100 ton olduğunu bildirdi. Bu nedenle ambalajlı ürünü AB’ye satılmadığını, dökme ve varilli yolluyla ihraç edildiğini belirten Er, ‘’Avrupa’ya ambalajlı mal satmanın yolu Gümrük Birliği Anlaşması’nda konulan yasağın kaldırılmasından geçiyor ya da 100 tonluk kotanın 30 bin tona çıkarılması gerekiyor’’ diye konuştu.

AB ülkelerin dökme zeytinyağını DİR kapsamında alıp sattığını aktaran Er, ihracat yapan ülke aldığı miktar kadar AB dışına ihracat yapması gerektiğini hatırlattı. İspanya gibi ülkeler aldığı ürünü ABD, Kanada ve Avusturalya’ya gibi pazarlara sattığını ifade eden Er, “Tarihinde ilk defa Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü 850 milyon dolara gelmişti ve 1 milyar dolara yaklaşmıştı. Net döviz girdisi sağlayan bir sektör. Yasağın sektöre çok büyük zararı var. Piyasayı regüle etmekte hiçbir faydası yok. İç piyasada zeytin yağı fiyatları düşürmedi, tam tersine psikolojik etki yaptı’’ açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması 2024

https://www.youtube.com/live/kgCGmjLuZT8?feature=shared  

Gazi Kutlu: Türk tarımının geleceği açısından karamsar veriler: Çiftçi yaşlanıyor ve üretimi de ancak borç alarak yapabiliyor

Kredi Kayıt Bürosu’nun 5 yıldır aralıksız sürdürdüğü “Tarımsal Görünüm...

Çiftçilere 72 milyon 554 bin lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 72 milyon 554 bin liralık...

Erdoğan duyurdu: Çiftçi ve üretici kredilerinde limitler artırıldı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küçük ekipman kredisi 250...