İhracat yüzde 25 geriledi

Türkiye’nin domates ihracatı ilk 5 ayda  yüzde 25 gerileyerek, 237 milyon dolar oldu. Bu durumun Avrupa’ya ihracatta maliyetlerin artması ve kurların da düşük kalması nedeniyle rekabetçiliğin kaybedilme-sinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Domates ihracatı ilk 5 ayda yüzde 25 gerile­di. İhracatın gerile­mesinin temel sebebinin ise maliyetlerin artması ve dö­viz kurların da düşük seviye­de seyretmesi nedeni ile reka­betçiliğin kaybedilmesi ola­rak belirtiliyor. Türkiye’nin domates ihracatının bu yılın ilk 5 ayında, bir önceki yılın ay­nı dönemine kıyasla yüzde 25 oranında bir düştüğünü akta­ran İstanbul Yaş Meyve Seb­ze İhracatçıları Birliği Başka­nı Melisa Tokgöz Mutlu, ihra­cat değerinin ise 247 milyon dolar gerilediğini açıkladı.

Ön­celikle üretim kısmına bakıl­dığında, bu yıl domates üreti­minde herhangi bir sorunun gözükmediğine vurgu yapan Melisa Tokgöz Mutlu, ‘’İhra­cat rakamlarına baktığımızda ise Almanya, Hollanda, Polon­ya gibi özellikle Avrupa Birliği ülkelerine yaptığımız domates ihracatında düşüşler yaşanı­yor. Avrupa’ya ihracatta ciddi sıkıntılarımız var.

Maliyetle­rimizin artması ve kurların da düşük seviyede seyretmesi ne­deni ile rekabetçiliğimizi kay­betmiş bulunmaktayız. Kur oranımız enflasyonun çok ge­risinde kaldı. Bu kur seviye­siyle, artan TL maliyetini kar­şılamak ve rekabet etmek çok zor. Enflasyon ve kur arasın­da açılan makas nedeniyle, Av­rupa pazarındaki rekabet gü­cümüzü tamamen kaybetmiş durumdayız. Dolayısı ile bu da ihracat rakamlarımızı aşağıya çekiyor’’ dedi.

‘’Bizim maliyetleri düşürmemiz gerekiyor”

Söz konusu sorunların aşıl­ması için de görüşlerini dile getiren Melisa Tokgöz Mut­lu, son dönemde iklim krizi ile beraber sıcaklık enflasyonu­nun konuşulmaya başlandığı­nı söyledi.

Türkiye olarak tarımsal ürünlerde doğru pozisyon alınma halinde hem jeopoli­tik konumun verdiği lojistik avantajı hem de ürün yelpa­zesi sayesinde özellikle Avru­pa Birliği için önemli bir teda­rikçi olabileceğimizi belirten Melisa Tokgöz Mutlu, ‘’Bizle­rin öncelikle maliyetleri dü­şürmesi gerekiyor. Bunun için de ihracat için verilen destek­lerin arttırılması, endüstriyel ve dijital tarıma çok hızlı ge­çiş sağlanması ve israfın mini­mize edilmesi gerekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tavuk döner zehirlenmesinde ‘salmonella’ uyarısı: Ölümle sonuçlanabilir

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, tavuk...

Çiftçinin kullandığı elektrik fiyatlarına yüzde 12,4 zam geldi!

Çiftçiye EPDK’dan kötü haber! Tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektrik fiyatlarına...

Ebru Erke: Şık bir restoranın menüsünü anlama rehberi

Bir mekâna gittiğimizde sık sık sous-vide, confit veya deglaze...

Türkiye gıda enflasyonu ile küresel gıda enflasyonu makası 30 puana yükseldi

BM FAO verilerine göre Mart ayında küresel gıda fiyatlarında...