İdilika’nın Mutfağı’nda bugün iftarda Samsun’dayız. Samsun’da, doğal olarak Karadeniz mutfağının etkisi altında kalmış 100’ün üzerinde yemekten söz etmek mümkün. Samsun’a ait yöresel halk mutfağı ürünlerini genel olarak sebzeler ve yenilebilir yabani otlardan pişirilenler, beyaz un ve mısır unundan hazırlananlar ve hamur işleri, deniz ürünlerinden yapılanlar diye sınıflandırabiliriz. Etli, pirinçli ve hamurlu yiyecekler ile kümes hayvanlarının etleri geleneksel yiyecekler arasında. Tirit, keşkek, lepsi (Gürcü asıllı, tavuk eti ve dövülmüş ceviz), kaz çevirmesi; yörenin meşhur yemeklerinin başında geliyor.
ÇARŞAMBA TATLILARI
Bafra’nın kaymaklı lokumu, cevizli, üzümlü nokul ile Çarşamba kıvratması, kocakarı gerdanı tatlısı, fırında kestane kabağı da tatmadan dönülmemesi gerekenler arasında yer alıyor. Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile…
MISIR ÇORBASI
MALZEMELER
250 gr. mısır tanesi
1 su bardağı kuru fasulye
4 su bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı süt
Tuz
YAPILIŞI: Bir gün önceden ıslatılmış kuru fasulyenin suyunu süzüyoruz. Fasulyelerle mısır tanelerini suda haşlıyoruz. Ardından tuz ilave ediyoruz. Ocaktan alıp üzerine çırpılmış yoğurt ve sütü, karıştırarak ekliyoruz. Son olarak bir tavada tereyağını kızdırıp çorbanın üzerine gezdiriyoruz.
NOT: İsterseniz içine barbunya ilave edebilirsiniz. Karadeniz’in birçok yöresinde mısır çorbası barbunya ile birlikte pişirilir.