Bir litre sütün üretim maliyeti ekimde 18,67 TL oldu. TÜSEDAD’ın 22,4 TL önerisine rağmen USK’nin alım fiyatı aylardır 14,65 TL. Tarım Yazarı Kutlu, “Süt hayvancılığında yaşanacak ikinci bir krizi sektör kaldıramaz” dedi.
Süt üreticilerinin yüksek maliyetlere karşın zararına satış yaptığı ve hayvanları kesime gönderdiği gerçeği ortada dururken açıklanan maliyet fiyatları satış fiyatlarının altında kalmaya devam ediyor.
Tüm, Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği(TÜSEDAD) tarafından yapılan hesaplamaya göre Ekim ayında bir litre soğutulmuş çiğ sütün üreticiye maliyeti 18,67 TL oldu.
Sağılan inek kapasitesini 100 başta sabit tutan bir işletme için hesaplanan maliyete göre bir litre çiğ sütün soğutma bedelinin de 1,50 TL olduğu belirtildi.
TÜSEDAD, sektörü dengede tutacak ve hem et hem de çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan çiğ süt tavsiye fiyatının bir litre süt için 22,4 TL olması gerektiğini bildirirken Ulusal Süt Konseyi ise litre fiyatını 20,6 TL olarak öneriyor.
HESAPLAR SORUNLU
USK, Mayıs ayında 14,65 TL olarak belirlediği rakamı Ağustos ayında değiştirmedi ve bundan sonra üç aylık periyotlarla fiyat açıklanacağını duyurdu. Bu nedenle maliyetlerin artmasına karşın Mayıs ayından bu yana alım rakamlarında değişiklik olmadı.
Süt maliyetleriyle ilgili ciddi bir kriz yaşandığının altını çizen Tarım Yazarı Gazi Kutlu, “Hangi kurumun yönteminin doğru olduğunu tespit etmek, yalnızca sektörün değil, aynı zamanda akademik çevrelerin de sorumluluğunda. Üniversiteler, bağımsız araştırma kuruluşları ve ilgili sektör temsilcileri bu hesaplamaları tarafsız bir şekilde analiz etmeli ve gerçek maliyeti ortaya koymalıdır” dedi.