Handan Sema Ceylan: En genç fabrikaya sahip Kayseri Şeker’den ‘diyet’e de yatırım

Kayseri Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, mayıs ayında halka arz olmalarının ardından İstanbul’da yatırımcılar ile bir araya geldi. Türkiye’deki toplam 33 şeker fabrikasından 3’üne sahip olan kooperatifin hedefinde stratejik bir alan haline gelen gıda sektörü için ürettiği inovatif ürünlerle büyümek var.

Türkiye’deki 33 şeker fabrikası arasında en gencini bünyesinde barındıran Kayseri Şeker, Ar- Ge’ye yoğunlaştı. “Pancar şekeri” vurgusuyla öne çıkan kooperatif, “Diyet Lif”, “Pektin” ve “İnülin” gibi “sağlıklı” alanlara yatırım yapıyor.

Türkiye’nin en büyük çiftçi kooperatifl erinden Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi (Kayseri Şeker), Yönetim Kurulu Başkanları Hüseyin Akay’ın öncülüğünde İstanbul’da yatırımcılarla buluştu. 1955 yılında kurulan Kayseri Şeker’in sözleşmeli ekim yapan 15 bin 700 çiftçisi, 4 bin 126 çalışanı ve üç fabrikası bulunuyor. Bu üç fabrika Kayseri, Turhal ve Boğazlıyan… Boğazlıyan fabrikası, kamu, kooperatif ve özel sektör tarafından Türkiye’de kurulan 33 fabrikadan en genci. 2006 yılında kurulan bu tesis, 13 bin 500 ton üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en son teknolojiyi barından pancar şekeri fabrikası. Kooperatif, sadece Kayseri’nin değil tüm çevre kentlerin de üreticileri ile de çalışıyor. Amasya, Tokat, Yozgat, Sivas ve Nevşehir başta olmak üzere 21 bölge müdürlüğü bulunuyor.

MAYISTA HALKA ARZ OLMUŞTU

Kayseri Şeker, sadece pancar şekeri üretimi gerçekleştirmiyor. Küspe, melas, kireç taşı, elektrik üretimi, tohum ve gübre ticareti de yapıyor. Şeker alanında Türkiye’deki pazar payı yüzde 16. Mayıs ayında halka arz olan kooperatifin halka açıklık oranı yüzde 15,1. Öz kaynağı 11.9 milyon TL olan Kayseri Şeker’in ödenmiş sermayesi de 706 milyon TL.

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN AR-GE…

Kayseri Şeker’in Sanayi Bakanlığı’ndan 2014 yılında onay aldığı Ar-Ge Merkezi kendi alanında bir ilk. Ar-Ge Merkezinin odağında teknoloji ve sürdürülebilirlik var. Ar-Ge faaliyetleri ise şöyle:

* 2018 yılında TÜBİTAK 1501 “Hibrit Şekerpancarı Çeşit Geliştirme Amaçlı Ebeveyn Hatları Islahı” isimli projeye başlanmış ve araştırma süreci tamamlanmış.

* “Şeker Pancarı Posasından Diyet Lif Eldesi” proje kapsamında şeker üretim prosesinin yan ürünü olan şeker pancarı posasından Türkiye’de ticari olarak üretimi yapılmayan diyet lifinin pilot üretimi gerçekleştirildi.

* “Şeker Pancarı Posasından Pektin Eldesi” projesi ile yine Türkiye’de ticari olarak üretimi olmayan pektinin şeker pancarı posasından pilot ölçekte üremi gerçekleştirildi.

* Dünya pazarlarında trendi yükselen “inülin”in laboratuvar üretimi gerçekleştirildi.

Böylece Kayseri Şeker, yükselen sağlıklı yaşam alışkanlığı trendi içinde “diyet” kapsamındaki ürünlere hammadde üretir hale gelecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gazi Kutlu: Türk tarımının geleceği açısından karamsar veriler: Çiftçi yaşlanıyor ve üretimi de ancak borç alarak yapabiliyor

Kredi Kayıt Bürosu’nun 5 yıldır aralıksız sürdürdüğü “Tarımsal Görünüm...

Çiftçilere 72 milyon 554 bin lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, 72 milyon 554 bin liralık...

Erdoğan duyurdu: Çiftçi ve üretici kredilerinde limitler artırıldı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küçük ekipman kredisi 250...

Ebru Erke: Tütsü, keven, mezla

Bunlar ne mi? Bal çeşitleri desem… Şimdiye kadar hep...