Gürkan Akgüneş: Gıda karnemizdeki kırıklar

Geçen yıl Avrupa Birliği’nin Gıda Alarm Sistemi’ne yansıyan bildirimlerde ihraç ettiğimiz 359 üründe riskli içerikler saptanırken, meyve ve sebzede tarım zehri kalıntıları yine listenin başında yer aldı.

Geride bıraktığımız yılda Avrupa’ya ihraç ettiğimiz gıda ürünlerinde sağlık açısından risk taşıyan ürünler belli oldu. Avrupa Gıda Alarm Sistemi’nin verilerine göre, 359 üründe riskli içerikler saptanırken, meyve ve sebzede tarım zehri kalıntıları yine listenin başında yer aldı.

“Gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun” deyişini duymuşsunuzdur. Hipokrat’a ait bu ifade, yediğimiz ve içtiklerimizin hastalıklarla bağlantısını ortaya koyuyor. Artık günümüzde bilim çevreleri de, trans yağ, katkı maddeleri ve yapay şeker içeren işlenmiş gıdaların, kanser başta olmak üzere diyabet, obezite, Alzheimer gibi birçok hastalığın kökeninde oynadığı role daha yüksek sesle dikkat çekiyor. Bu açıdan beslenme seçimlerimiz sağlığımız açısından oldukça önemli. Hastalıklardan korunmak ve daha sağlıklı bir ömür sürmek için önerilen gıdalar piramidinin en üst basamağında ise sebze ve meyveler yer alıyor. Ancak sebze ve meyvelerdeki başlıca sorun, pestisitler. Yani tarım zehirleri. Kontrolsüz ve bilinçsizce kullanılan tarım zehirleri, gıdada birikerek sağlığımızı tehdit ediyor.

Gıda karnemizdeki kırıklar

Bildirimler pestisitler başı çekiyor

Maalesef ülkemizde tarımsal üretimde pestisit kullanımı oldukça yoğun. Hangi gıdada ne ölçüde tarım zehirleriyle karşı karşıya kaldığımız ise akademik çalışmalar ve Avrupa Birliği’nin Gıda Alarm Sistemi’ne yansıyan bildirimlerle anlaşılabiliyor. Geride bıraktığımız 2023 yılında alarm sistemine yansıyan bildirimlere baktığımızda da, pestisit kalıntılarının başı çektiğini görebiliyoruz. İhraç ettiğimiz ürünlere yönelik yapılan kontrollerde, 359 gıda ürünü için “risk” bildirimi yapılırken, bu bildirimlerin neredeyse yarısı sebze ve meyvelerdeki pestisit kalıntıları için yapılmış.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

COP29: ‘İklim krizine çare’ iyimserliği geride mi kalıyor?

https://www.youtube.com/live/lAfzo0sU5D0?feature=shared İklim değişiklikleri, bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir...

Migros sürdürülebilirlik anlayışı ile fark yaratan projelere imza atıyor

Migros, merkezine aldığı sürdürülebilirlik anlayışıyla önemli projelere imza atıyor....

Tekirdağ Saray’da tarım ve mera alanlarına RES kurma projesine onay

Şeyda Öztürk Tekirdağ Saray’da yapmak istediği rüzgâr enerji santralı (RES)...