Güneydoğu’nun ‘yeşil altını’ fıstığın serüveni

Türkiye’de en çok Şanlıurfa’da yetiştirilen ancak ismi ‘Antep’ olarak bilinen fıstığın hasadı, eylül ayında gerçekleşti. İklim krizi sebebiyle her yıl etkisini daha sert gösteren kuraklık, Şanlıurfa’nın susuzluğu ve artan maliyetler fıstık çiftçilerinin en büyük sorunları. Yıllar süren bir sabır isteyen ve ekiminden hasadına, birçok zorluğu bulunan ‘Güneydoğu’nun altını’ fıstığın serüvenini, Şanlıurfa’nın Tülmen köyünden çiftçi Yaşar Coşkun ve fıstık tüccarı Osman Elçi ile konuştuk. Habertürk’ten Emin Arslan’ın haberi.

Güneydoğu’nun ‘yeşil altını’: Fıstık
Ana vatanı Orta Doğu ve Orta Asya olarak bilinen, arkeolojik kanıtlar neticesinde geçmişi MÖ 6750 tarihlerine kadar giden Güneydoğu’nun yeşil altını: Fıstık. Pazarlaması ve imalathanesi Gaziantep’te kurulduğu için, en çok Şanlıurfa’da üretilmesine rağmen ‘Antep fıstığı’ olarak bilinen ürünün ağaç fidesinden sofralara kadar olan serüvenini, istatistiklerle araştırdık.

Meşakkatli bir tarım ürünü olan fıstığın bu seneki durumunu, geçtiğimiz yıllara göre yükselen maliyetleri, üreticinin ve toptancının sıkıntılarını; Şanlıurfa’nın Tülmen köyünde fıstık üreticisi Yaşar Coşkun ve fıstık toptancısı Osman Elçi ile konuştuk.

Fıstık tohum olarak ekilebileceği gibi fidan olarak da ekilebiliyor. Fidanlar aşılı ve aşısız olarak ayrılıyor. Aşısız fidan alıp bir süre sonra aşılamak en doğru yöntem. Bu şekilde bir ekimin ardından fıstık ağacı 8-10 yıl içinde ürün vermeye başlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Türkiye’nin 18 ürünü, AB sınırlarından geri döndü!

AB’nin ‘Gıda ve Yem için Hızlı Uyarı Sistemi-RASFF’ verilerine...

Erhan Gülenç: Ekolojik tarım bahane Foça talanı şahane!

İzmir'de varlıklı kesimlerin tarım arazileri üzerinde 'ekolojik tarım turizmi'...

Assiye Yıldırım: Mevsimlik Tarım Politikaları!

Değerli okurlarım hepimizin diline pelesenk olan, gıdanın yolculuğunu anlatan...