Growtech Fuarında Tarım 4.0 görücüye çıktı Gürkan Akgüneş

Artık başka bir tarımın zamanı geldi. Küresel ısınma, iklim değişikliği sonucu insanlığı bekleyen kıtlık ve susuzluk gibi tehlikeler karşısında, tarım da bu felaket senaryolarına hazırlıklı olmak için bilim ve teknolojiyle aşama kaydediyor.

Dikey tarım istasyonları, gübreleme droneları, güneş enerjili akıllı tarım sensörleri, sulama otomasyonları, hastalık önleyici böcekler, polinatör arılar ve çevre dostu gübreler… Yakın gelecekte tarım ve gıdayı, bu kavramlar eşliğinde konuşacağız. Geçen hafta Antalya’da ziyaret etme imkânı bulduğum Growtech tarım fuarı da bunun en net işaretiydi. Stantlar, tarımın yeni dilinin teknoloji ve sürdürülebilirlik olacağını net bir şekilde ortaya koydu.

Aslında bu süreç biraz da zorunlu. Çünkü tarımla uğraşan nüfus hem dünyada hem de Türkiye’de azalıyor. İnsanın bıraktığını teknoloji yapamazsa gıda arzında sıkıntıların yaşanması olası. Yani ister istemez tarım şekil değiştirecek ve kentlere daha da yaklaşacak. Hani o bilimkurgu filmlerinden aşina olduğumuz laboratuvarda sebze yetiştirme görüntüleri var ya, işte o günler de yaklaşıyor. Hatta bu sahne, artık fuarlarda pazarlanır hale geldi bile.

Çok katlı otoparkta tarım

Fuarda mesela, İstanbul İl Tarım Müdürlüğü’nün “Kapalı Dikey Tarım Merkezi”nin bir mini istasyonu vardı. Led ışıklı bir dolapta hiç toprak yüzü görmemiş Akdeniz yeşillikleri büyüyordu. Merkez Kâğıthane’de bir otoparkın -8’inci katındaymış ve ayda 4 ton yeşillik üretiliyormuş.

Bir başka stantta da 3 farklı ışıkla gelişimleri desteklenen marul çeşitlerinin hidroponik üretim metoduyla nasıl yetiştirilebileceğini anlatıyordu genç girişimci Ömer Faruk Karabulut. Şirketi en son Norveç’in en büyük dikey tarım merkezini kurmuş, TÜBİTAK desteğiyle doğan şirketin adı Plantekno. Hem de malzemeden yazılıma kadar tüm kullandıkları teknoloji kendilerine ait. Sistemi Norveç’e ihraç etmelerine de bir Türk, Tuğushan Alp vesile olmuş. Hikâyesi de oldukça ilginç: Norveç’e yerleşince evinin bodrumunda dikey tarım sistemi kurarak yeşillik yetiştirmeye başlamış. Sonrasında da Norveç devletinden aldığı destekle işi büyütmek için Karabulut’un kapısını çalmış. Ve şu an Norveç’in en çok tanınan kent çiftçilerinden biri.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

En fazla taklit edilen ürün o oldu! Herkesin mutfağında var: bu adı kullanarak satıyorlar!

Ayvalık Ticaret Odası, Tarım ve Orman Bakanlığının güncellediği taklit-tağşiş...

Tarım Bakanlığı Personel Genel Müdürü değişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararla, Adem Dinç Tarım ve...

Hileli üretimde büyük skandal: Tarım Kredi de taklit ve tağşiş listesinde!

Çiftçi kuruluşu Tarım Kredi Kooperatiflerinin ürettiği ürünler de tağşiş...

Gürkan Akgüneş, Tavuklar gerçekten geziyor mu?

Gerçekten de yumurta paketlerine bakıldığında, “Gezen tavuk” yazılı yumurtaların...