Üretici veya ithalatçılardan ileride doğacak borçlarına karşılık Ocak 2024’ten itibaren teminat istenecek. Kestirmeden söyleyelim, teminatları yatırmakta zorlanan firmalar bu anlamsız maliyeti doğrudan ürünlerine yansıtacaklar ve daha da pahalı içki içeceğiz. Butik biracı ve şarapçılar, bu dert çekilmez deyip kapılarına kilit vuracak. Bağlar bozulacak, kazanlar boşa çıkacak.
‘’Ben yaptım oldu’’ düzeninde içki üretenler, 1 0cak 2024 sabahı bambaşka bir güne uyanacaklar. Bazı küçük üreticilerse o günün akşamında kendilerine yeni bir iş bakmak zorunda kalacak. Buna sebepse üreticilerden doğmamış borçlarına ilişkin teminat istenmesi. Devlet-i Ali, “küçüğüyle büyüğüyle içki üreticilerini o kadar zorladık ki bunlar ileride kesin tökezler. Vergi, SGK borçlarından tutun, peşin ÖTV falan bir yerde altından kalkamazlar. Şimdiden doğmamış borçlarına karşılık elli milyona varan küçük teminatlar alalım ki ilerde başımız ağrımasın’’ diye düşündü sanırım ve 30 Aralık 2022’de bir torba kanunla kendisini garantiye aldı.
İçki ve tütün piyasasına; 4733 sayılı Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile çeki düzen veriliyor. Bu kanun, içki ve tütün üretici ve ithalatçılarına izin, uygunluk ve yetki belgesi alma zorunluluğu getiriyor. Bu belge periyodik olarak da yenileniyor. Memlekette kimse bu belge olmadan herhangi bir ticari faaliyet yürütemiyor ki oldukça makul ve gerekli bir düzenleme. Lakin bu belgenin alınması ya da yenilenmesi söz konusu olduğunda, kanunun 8. Maddesi 1 Ocak 2024’ten itibaren devreye girecek. Kanunun uygulanmasına yönelik çıkarılan ve sektörel kuruluşlara gönderilen tebliğ taslağı ortaya çıkınca sektör temsilcilerinden cılız da olsa itirazlar yükselmeye başladı.