Gaziantep bölgesi 20 yıldır bitirilmeyen GAP projesinin Barak Su Yolu ayağını bekliyor: Antep fıstığı suya hasret

Türkiye’nin en önemli projelerinden birisi olan Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) önemli kollarından birisi olarak yaklaşık 20 yıldır devam eden Barak Su Yolu Projesi’nin bir türlü bitirilememesi köylüyü isyan ettirdi.

Siyasetçilere “boş vaatler” nedeniyle tepki gösteren Antepli fıstık üreticileri “Su olsa mahsulümüz 3-4 kat artacak. Hem biz doğru düzgün para kazanacağız hem de tüketici fıstığa rahat ulaşacak” dedi.

Yıllık yaklaşık 250 bin ton üretilen antep fıstığının toplama sezonunda Gaziantep’teyiz. Dünyada fıstık üretim alanlarında ilk sırayı yüzde 38 ile İran alırken ikinci sırada yüzde 35 ile Türkiye, üçüncü sırada yüzde 9 ile Amerika var. Buna karşın üretimde Amerika ilk sırada, İran ikinci Türkiye üçüncü sırada.

Türkiye’de susuzluk nedeniyle rekolte de düşüyor. Geçen yıl 230 bin ton olan rekoltenin bu yıl 140 bin tona gerilemesi bekleniyor. Çiftçilere bu düşüşün sebebini sorduğumuzda aldığımız tek cevap, ‘Su yok’ oluyor. Ancak ‘su gelirse beş yılda Amerika’yı geçeriz’ diyorlar.

Hayatı boyunca fıstıkçılık yaptığını söyleyen Gaziantep Nizip’e bağlı Kesiktaş köyü muhtarı Bekir Yılmaz, “Barak Su Yolu Projesi ile Fırat’ın suyu ovaya getirilecek ve çiftçi toprağını sulayabilecek. Ama yıllardır siyasilerin verdiği vaatler boş çıktı. Bu öfke bir gün patlayacak” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TZOB Başkanı Bayraktar: Şap hastalığı bu yıl daha ölümcül!

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 2025’in ilk yarısında tarım sektörünün...

Anadolu’da kuraklık alarmı: Sıra Ulaş Gölü’ne geldi

Sivas'ın Ulaş ilçesinde göçmen kuşların konaklama noktalarından olan Ulaş...

MİT’ten FETÖ operasyonu: Hakmar ve Tatbak’a kayyum atandı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul...

Mısır hasadı öncesi çiftçiyi kaygılandıran ithalat adımı

Mısır için temmuzda 500 bin ton gümrüksüz tarife kontenjanı...