Gazi Kutlu: Önlenemeyen bir felaket: Anız yangınları

Türkiye denetleyemediği anız yakılmasını pek de anlam ifade etmeyen cezalarla önlemeye çalışıyor. Anız yakan tarla sahibini tarımsal desteklerden beş yıl mahrum etmek gibi alternatif ve uygulanabilir cezai yöntemler geliştirilebilir.

Çiftçi anız yakmayı toprak işlemeyi kolaylaştıracak, böcek ve diğer zararlıları yok edecek, bitki hastalıklarını önleyecek ve verimi artıracak bir iş olarak görüyor.

Kurban Bayramı sonrası maalesef bir felaket yaşadık. Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin Köksalan, Bağacık, Yazçiçeği ve Ağaçsever mahalleleri ile Mardin’in Mazıdağı ilçesinin Yetkinler ve Yücebağ Mahalleleri ile Kelek Mezrası arasındaki köylerde çıkan arazi yangınları sonrası 15 vatandaşımız hayatını kaybederken 78 kişi yangından etkilendi ve iki vatandaşımız da hastanede tedavi görüyor. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

En son açıklanan bilgilere göre Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde 7,900 dekar tarım alanı yandı. Bunun 6,789 dekarı anız, 1,111 dekarı hasadı yapılmamış buğday alanı. Ayrıca bir traktör, 14 sulama tesisi, 924 küçükbaş hayvan telef olurken ağır yaralı 83 küçükbaş hayvan da Et ve Süt Kurumu’na kesim gönderildi. Hayatta kalan 190 hayvan da yerinde tedavi edildi. Mardin’in Mazıdağı ilçesinde ise 7,000 dekar tarım alanı yandı. Bunun 3,000 dekarı anız, 4.000 dekarı hasadı yapılmamış buğday alanından oluşuyor.

Anız konusunda hangi kanuni düzenlemeler yapıldı?

Ön bilirkişi raporuna göre yangın bölgeden geçen enerji nakil hatlarının taşıyıcı direklerinden kaynaklandı. Ancak sebep ne olura olsun yangında hayatını kaybeden vatandaşlarımızın acısı geçmeyecek. Tabii yangın sebeplerinden biri olarak anızdan söz edilince, anızla ilgili geçmişten bugüne gerçekleştirilen kanuni düzenlemelere bakmak istedim. İlk olarak 1994 yılında Konya İli Mahalli Çevre Kurulunun aldığı kararla ilde anız yakılmasının yasak olduğu belirtiliyor. Anız yakanların 2872 sayılı Çevre Kanunu ve Türk Ceza Kanunun 526’ınci maddelerle cezalandırılarak işlem yapılacağı ifade ediliyor. Sonraki yıllarda Çanakkale, Manisa ve Karaman illerinde alınan karar bulunuyor. 1998 yılına geldiğimizde ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Anız Yakılmasının Önlenmesi Hakkında Tebliğ” yayınlanıyor. Tebliğde ilk defa anız tanımı yapılıyor. “Anız: Hububat hasadından sonra toprak üstünde kalan sap ve saman artıkları” olarak tanımlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Veysel Ulusoy Bir kilo buğday kaç litre mazot eder?

Ekonomik veriler ne derse desin halk bildiği en iyi...

İdil Çimrin Kurutulmuş meyvelerin hayatimizdaki yeri

Tüketim alışkanlıklarımız arasında önemli bir yere sahip olan kuru...

Dört bir yan yanıyor… 500 hektar alan küle döndü: Müdahale yeniden başladı

Türkiye genelinde 30'u kırsal 14'ü ormanlık alan olmak üzere...

4 kişilik asgari ücretle geçinen aile öğün başına 69 lira ayırabiliyor

UNICEF’in raporuna göre, 137 ülkeden 181 milyon çocuk şiddetli...