Getir’in 2021 ve 2022’de 1 milyar doların üzerindeki gelirinin 2023’te 800 milyon dolara gerilediği ve bu arada çıktığı Avrupa pazarlarındaki gelirinin toplam gelirin sadece yüzde 7’si olduğu raporlanıyor.
2015 yılında Nazmi Salur, Serkan Borançılı ve Tuncay Tütek’in kurucu ortaklığında ve yepyeni bir pazar segmenti olan “hızlı teslimat” alanında hayata geçirilen Getir, bir süredir ortamlarda en çok tartışılan konular arasına girdi. Çünkü art arda girdiği ülkelerden çıkıyor ve görülen o ki en büyük yatırımcısı Mubadala ile çekişme yaşıyor. Bu yazımızda konuyu baştan sonra gözden geçirelim.
Getir’in iş modeli; karanlık mağazalar ve kuryeler
Getir’in iş modeli, hedef bölgelerin merkezi noktalarına kurulacak olan “karanlık mağaza” (yani bir cins bakkal ama vitrini yok) adı verilen depolarla, taleplere 15 dakika içinde cevap vermeye, yani “hızlı teslimat“a dayanıyordu. Bu model, alıştığımız modelden farklı. Normalde siparişleri malın satıldığı mağazadan alırız. Ama burada çok satılan belli başlı malları, başka mağazalardan toplayıp depolayan ve hızlı teslimat için çok sayıdaki kuryeyi hazır bekleten karanlık mağazalar bulunuyor.
“Hızlı teslimat” fikri son 10 yılda gelişti. Hayatın hızlı akışı içinde, insanların bir gün, iki gün beklemesi yerine anında siparişine ulaşması fikri ile oluştu. Buna Amazon, eBay gibi firmalar model geliştirmeye başladılar. İnternetin ve e-ticaretin yükselmesi ile birlikte bu alanda pek çok firma kuruldu; Fransa’da Cajoo, İngiltere’de Zapp, İspanya merkezli Glovo, Amerikan UberEats, GoPuff ve PostMates, Avustralya’da Milkrun, Send ve Voly, Almanya’da Jokr, Flink ve Gorillas en önemli örnekleri arasında.