Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı (UNEP), Şubat 2021’de gezegenimizin üç acil sorunu olan İklim Değişikliği; Biyoçeşitlilik Kaybı ve Çevre Kirliliği için bilimsel planı doğamızla barışmak gereğini vurgulayarak ortaya koymuştu.
Pandemi, savaş, ekonomi değişkenleriyle BM ile ilgili diğer plan ve raporları, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile bu gelişmeler doğrultusundaki ülkemizdeki planlama ve mevzuatönümüzde. Bu yaz yaşanan iklim değişikliği etkileri “İnsanlık için Kırmızı Kod Tanımı ile İklim Acil Durumu” BM eylem tanımlamasını yetersiz kıldı. Kırmızı alarmlar veriliyor. Acaba artık kırmızıdan öte ne desek? Ne yapsak? Hangi yeşil gerek? Mevcut durum hepsi için “Yeşil, Döngüsel, Dijital Dönüşüm” için “Yeşil, Döngüsel, Dijital Ekonomi” her yerde şart diyor. Bu değişmek için dönüşüm yolu, düşük karbon ekonomisi yolu hiç kolay değil.
Atık oluşumunu en aza indirmek, kaynak, ürün ve malzemelerin ekonomik değerini mümkün en uzun sürede korumak kısa tanımı olan Döngüsel Ekonomi, girdi-enerjisu verimliliği; en iyi atık yönetiminde geri dönüşüm/ileri dönüşüm; ekotasarım içerir. Az kullanılan ya da işlevselliği sürmeyen ürün, ekipman, yol ve binanın da yenilikçi iş modelleriyle değer yaratması esas alınır. Sözün özü yaşam döngüsü boyunca girdi adeta hiç tüketilmiyor gibi çevresel etkilerini azaltarak, ekonomide katma değer kazanarak var olur.
https://www.ekonomim.com/kose-yazisi/kirmiziya-karsi-yesil/705989