Fatoş Karahasan: Balda da katma değerli ürünlere yönelmek gerekiyor

Türkiye 115 bin tonluk bal üretimi ile Çin’den sonra dünyanın 2’inci büyük arıcı ülkesi konumunda. Yaklaşık 100 bin arıcı ailesi bu işten geçimini sağlıyor. Bu aileler çeşitli coğrafyaları gezmek suretiyle bal üretimi yapıyor. Bu alanda faaliyet gösteren, T.C Tarım ve Orman Bakanlığı’na kayıtlı şirket sayısı ise irili ufaklı 500 civarında.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen ve her yıl 20 Mayıs’ta kutlanan ‘Dünya Arı Günü’ kapsamında Türkiye’nin en çok bal üreten ilçesi Kozan’daki bal hasadında bir araya geldiğimiz Anavarza Bal Genel Müdürü Can Sezen sektörle ilgili sorularımızı yanıtladı.

Arılar neden önemli?

Albert Einstein “Eğer arıların tamamı ölürse insan nesli 4 sene sonra fire vermeye başlayacak” sözünü unutmamalıyız. Dünya Arı Günü’nün özel bir gün olarak kutlanması Arılar eko-sistemin sağlığı için gerekli. Arıların bütün bir ömürleri boyunca ürettiği bal miktarı bir çay kaşığından fazla değil. Arılar, bir kilo bal için dünyanın çevresini altı kez dönmeye eşit ölçüde yol kat ediyorlar. Sonunda tekrar yuvasına yani kovanına dönen bu muhteşem canlılar, tüm bu uğraş ve kat ettikleri yol sonucunda, ortalama 7 hafta yaşadıkları hayatları boyunca sadece bir damla bal üretebiliyor. Sadece bir çay kaşığının içini dolduracak kadar bal üretmek için milyonlarca kanat çırpıyor, çırpınıyorlar

Türkiye’de arıcılık için potansiyel nedir?

Ülkemizin bitki/çiçek zenginliği çok geniş ve buna bağlı olarak da bal çeşitliliği fazla. Bilinen balların dışında anason balı, Peygamber çiçeği balı, çakşır balı, meşe balı, yonca balı, üçgül balı, pamuk balı, tütsü balı gibi birçok çeşidi bulunuyor. Ülkemizde yaklaşık 500 civarı ballı endemik bitki bulunmakta. Buradan hareketle bu balları ortaya çıkarmak ve ülkemizin bu zenginliğini tüketicilerimiz ile buluşturmak için her yıl polen haritamızı yayınlıyoruz.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TZOB Başkanı Bayraktar: Şap hastalığı bu yıl daha ölümcül!

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 2025’in ilk yarısında tarım sektörünün...

Anadolu’da kuraklık alarmı: Sıra Ulaş Gölü’ne geldi

Sivas'ın Ulaş ilçesinde göçmen kuşların konaklama noktalarından olan Ulaş...

MİT’ten FETÖ operasyonu: Hakmar ve Tatbak’a kayyum atandı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul...

Mısır hasadı öncesi çiftçiyi kaygılandıran ithalat adımı

Mısır için temmuzda 500 bin ton gümrüksüz tarife kontenjanı...