Hepimiz biliyoruz, yeni dünya gerçekleri, dijitalleşme, eğitimde fırsat eşitsizlikleri, geçim sıkıntısı eğitim-öğretim sistemini doğrudan etkiliyor. Sürekli değişen sistem, değişen öğrenme biçimleri öğrenciler kadar öğretmenleri de farklı bir sınava sokuyor. Öğretmenlerin güncellenmesi, yeni dünyaya uyumları, dijitalleşmeleri, sosyal destek almaları ve tüm bunları çevrelerine yayabilmeleri için desteklenmeleri gerekiyor.
Sivil toplum örgütlerinin bu alanda yaptıkları güzel işler var. 2018 yılında 50 öğretmenle başlayan ve bugüne kadar 77 farklı ilden 1.138 köy öğretmenin dahil olduğu ve Atatürk’ün “Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaklardır” misyonuyla devam eden “Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz Projesi”, cumhuriyetin 100’üncü yılında bin öğretmen hedefini aştı.
“Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz Projesi” kapsamında, öğretmenlerin bulundukları bölgenin birer girişimcisi olmalarının hedeflendiği “Sosyal Etki Yaratan Öğretmen Modülü” eğitimleri de 11-16 Kasım 2023 tarihlerinde tamamlandı. Eğitimlerin ardından öğretmenler, uzman mentorların desteği ile kendi projelerini tasarladı. Eğitim süresince akran zorbalığını önlemekten biyolojik çeşitliliğin korunmasına, yerel üreticilerin desteklenmesinden kadın sağlığı ve aile planlamasına kadar pek çok farklı alanda toplam 55 proje fikri geldi. Projenin bundan sonraki etabında öğretmenlerin kendi sosyal fayda odaklı projelerini hayata geçirerek yerel kalkınmaya destek olmaları hedefleniyor.
Türk Eğitim Derneği (TED), Zurich Vakfı ve MEB iş birliğiyle gerçekleştirilen projenin amaçlarını geldiği noktaları Z Zurich Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Yılmaz Yıldız ve TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu anlattı: