Ekonomi Dünyası: Suyumuza sahip çıkalım, İngiltere ve Yunanistan’ı iyi izleyelim

İngiltere’de Thames Water iflas etti. Yunanistan’da içme suyu şebekelerinin özelleştirilmesi ihtimali sendikaların ve muhalefetin protestolarına neden oldu. Suda özelleştirme başarılı olamadı.

Bir piyasa uzmanı geçen hafta (28 Haziran) sosyal medya hesabında şunları yazdı

“Çok yakın ve eski bir dostum kamudan EYT ile geçen ay emekli oldu ve bana ne alayım diye sordu?

Dolar almasını söyledim. 25 yıllık hizmetin karşılığı parası 385.000 TL ile 20.700 dolar aldı.

Şu an 538 bin TL’si var. 25 sene hizmetin karşılığı devletten aldığı para 385 bin TL iken basit bir kur hareket öngörüsüyle kazandığı para neredeyse bunun yarısı.

12 senelik hizmetin karşılığını 3 haftada kazandı yani. Bu sistem vahşi. Emekçiyi eziyor.

Ve TL’nin artık değer saklama özelliği kalmadığı için maalesef fiyat istikrarı da mazide kalmış durumda.”

Çok trajik değil mi? 25 yıl çalışıp devletten aldığı ikramiyenin neredeyse yarısını 3 haftada kazanıverdi.

DOLARDAKİ ARTIŞIN ENFLASYON OLARAK GERİ DÖNECEĞİ KESİN…

Dolarda haziran ayı devalüasyonu yüzde 24, yılbaşından bu yana devalüasyon ise yüzde 38 oldu.

Seçim bitimiyle sadece 25 gün işgünü içinde TL yüzde 29 değer kaybetti.

Seçimden sonra dizginleri boşalmışçasına artan döviz kurunun enflasyon olarak geri döneceği kesin…

İthalatın büyük bölümü ham madde olduğundan ve sanayinin kullandığı hammadde ile üretimin çoğu iç piyasada tüketildiğinden, pahalı girdiyle üretim; fiyatları artıracaktır.

EKONOMİ YÖNETİMİ PARA ARAYIŞINDA, ÖZELLEŞTİRME HABERLERİ YALANLANDI

Türkiye ciddi bir kaynak sıkıntısı içinde…

Mart sonu itibarıyla önümüzdeki bir yılda Türkiye’nin 203 milyar dolar dış borç ödemesi gerekiyor ve gelecek bir yılda 200-210 milyar dolayın­da bir dış finansman ihtiyacı var.

Uzmanlar, ekonominin acilen 120 milyar dolar civarında para girişine ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Bu nedenle yeni ekonomi yönetimi kısa vadeli yabancı portföy yatırımlarının peşinde… Başka bir deyişle sıcak paranın…

TL’yi ucuzlatıp, faizleri kademeli artırıp yabancı yatırımcıya ortam hazırlanıyor.

Ancak, ABD ekonomisindeki son gelişmeler, Türkiye’nin kredi notu ve risk primi (CDS) ile biraz zor.

Diğer yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Merkez Bankası’nın faiz artıracağı gün Birleşik Arap Emirlikleri’ne gitti. Hedef, tabii ki Körfez sermayesinden para girişi sağlamak…

BAE ve Suudi Arabistan’ın Türkiye’de enerji ve savunma sektörlerine doğrudan yatırım yapmayı gündemine aldığı belirtiliyor.

Cumhuriyet gazetesi, geçen pazartesi günü, “Kalanları satacaklar” başlıklı manşetinde, yeni ekonomi yönetiminin Varlık Fonu kapsamında yer alan Türk Hava Yolları, Türk Telekom ve Botaş gibi kurumların satışı için analiz yaptığını yazdı. Haberde, “İddialara göre Körfez ülkeleri ağırlıklı olacak alıcılardan elde edilecek gelir 100 milyar doları bulacak” denildi.

Ancak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan aynı gün yapılan açıklamada, haberin gerçeği yansıtmadığı ve bu haberlerin yazılma gayesinin kurumun satış manipülasyonunu yıpratma çabaları olduğu belirtildi.

YUNANİSTAN’DA SEÇİM GALİBİ HÜKÜMET DE KAYNAK ARAYIŞINA GİRECEK

Benzer gelişmeler Yunanistan’da yaşanıyor çünkü borçlu ülkeler bunu çevirmek için dış finansman peşinde… İkinci tur seçimleri beklendiği gibi iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi (YD) kazandı. YD lideri ve Başbakan Kiryakos Miçotakis önemli bir başarı kazandı, 2007’den bu yana en büyük oy oranına ulaştı. 300 sandalyeli parlamentoda 158 milletvekili ile çoğunluğu sağladı, yeni hükümeti kurdu.

Buna karşılık, üç aşırı sağ parti oy oranını artırırken ana muhalefet sosyalist sol Syriza hezimete uğradı. Oy oranı yüzde 17’lere geriledi ve kendi köyünde bile kaybeden lideri Aleksis Çipras istifa etti.

Miçotakis ile Yunan ekonomisinde olumlu yönde adımlar atılsa da, geçen yıl Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek büyüme oranı olan yüzde 5.5 büyüme sağlansa da, komşumuz da önemli sorunlarla karşı karşıya… Büyüme, üretimin dinamizminden ziyade turizm ve gayrimenkul satışlarına dayanıyor.

Kamu yatırımlarının artırılması, daha fazla yabancı sermaye çekilmesi gerek. Ücretlerin enflasyon oranında artırılması bekleniyor.

Miçotakis’in ikinci dönemde en büyük baş ağrısı ülkenin borçları olacak. Yunanistan’ın 438 milyar dolar, yani ekonomik büyüklüğünün iki katı borcu var. Miçotakis, görev süresinin sonunda dış borç/milli gelir oranını 1.5 kata düşürme vaadinde bulundu.

Kamu yatırımlarının artırılması, borç ödemeleri ve maaş zamları için Yunanistan’ın da kaynağa ihtiyacı var. Orada da özelleştirme gündemde…

KÖTÜ HABER; SU ŞEBEKELERİNİN ÖZELLEŞTİRİLMESİ GÜNDEMDE

Daha kötüsü, su hizmetlerinin özelleştirilmesi konuşuluyor.

Hükümetin hazırladığı ve su kaynaklarının özelleştirilmesinin önünü açabilecek bir yasa tasarısı Mart ayında Parlamentoda kabul edildi.

Yasa, ülkede su arzını ve kanalizasyon hizmetlerini sağlayan kamuya ait tüm kurumların yasal düzenleme ve kontrol sorumluluklarının ilgili bakanlıktan alınarak, yeni kurulan bağımsız Atık, Enerji ve Su Düzenleyici Kurumu’na (RAAEF) verilmesini öngörüyor.

Yunan muhalefetinde birçok parti temsilcisi, bu değişiklikle ortaya çıkan sorunun, su gibi bir kamu malının denetimini düzenleyici ve bağımsız bir otorite altına almanın, bu malın tedarik edicileri özelleştirildiğinde ve serbestleştirildiğinde anlamlı olacağını belirttiler.

Muhafelet, su kaynağının özelleştirilmesinin anayasaya aykırı olduğuna işaret ediyor ve Danıştay’ın birbirini izleyen kararlarının da buna göre verildiğini savunuyor.

Selanik’te binlerce kişi su özelleştirmesi karşıtı gösteride bir araya geldi. Kaynak: www.902.gr
ÜLKE GENELİNDE ÖZELLEŞTİRME KARŞITI BÜYÜK PROTESTOLAR YAPILDI

Su ve atık yönetimi hizmetlerine yönelik yeni yasaya karşı, Nisan ayında ülke genelinde protestolar yapıldı. Selanik’te Aristoteles Meydanı’nda, Selanik Su ve Kanalizasyon Şirketi çalışanları ve diğer sendikalar tarafından, binlerce kişinin katılımıyla ‘Suyu Savun’ başlıklı bir müzik konserinin ardından büyük bir gösteri düzenlendi.

Su hizmetlerinin ve diğer belediye hizmetlerinin özelleştirilmesi girişimlerine karşı Atina’da ve Yunanistan’ın diğer şehirlerinde de protestolar yapıldı.

SYRIZA, tasarının hane halkı ve işletmeler için daha yüksek maliyetlere yol açacağını, bazıları için süper kârlar sağlayacağını söyledi ve “Herkesin su gibi temel ihtiyaç maddelerine erişimini sınırlayacak” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...

COP29: ‘İklim krizine çare’ iyimserliği geride mi kalıyor?

https://www.youtube.com/live/lAfzo0sU5D0?feature=shared İklim değişiklikleri, bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir...

Migros sürdürülebilirlik anlayışı ile fark yaratan projelere imza atıyor

Migros, merkezine aldığı sürdürülebilirlik anlayışıyla önemli projelere imza atıyor....