Kriz aşıldı, Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşmasında süre 60 gün uzatıldı. BM Genel Sekreteri Guterres, “Erdoğan’a minnettarım” derken; Amerika “Türkiye’nin çabalarını destekliyoruz” dedi. İngiltere ve Ukrayna da arabuluculuk için Ankara’ya teşekkür etti.
Karadeniz Tahıl Koridoru anlaşması 18 Temmuz’a kadar uzatıldı, dünya Türkiye’ye minnettar kaldı… Birleşmiş Milletler, Türkiye, Rusya ve Ukrayna’nın 1 haftadır sürdürdüğü görüşmeler meyvesini verdi ve 120 gün yerine 60 günlük uzama kararını 17 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Karar dünyada sevinçle karşılandı.
İlk açıklama, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’den geldi: “Karadeniz Tahıl Girişimi için BM ile koordinasyon içinde çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetine minnettarım.” “Girişimin devamı dünya için iyi haber” diyen Guterres, girişime ilişkin bazı sorunların sürdüğünü, tarafların görüşmeye devam edeceğini bildirdi. İkinci açıklama ABD’den geldi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Erdoğan’ın açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi: “BM ve Türkiye’nin çabalarını güçlü bir şekilde destekliyoruz. Dünyanın Karadeniz Tahıl Girişimi’ne ihtiyacı var.”
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da süre uzatılmasının iyi olduğunu söyledi: “Süresi uzatılsa dahi Rusya tahıl koridorunu ‘günlerinin sayılı olduğunu söyleyerek’ rehin tutmaya devam ediyor.” Dünyanın, tahıl koridorunun sürdürülebilir şekilde işlemesini sağlayacak istikrarı hak ettiği görüşünü paylaşan Sullivan, böylece başta fakir ülkeler olmak üzere ülkelerin gıda ihtiyacının giderilebileceğine işaret etti.
Ukrayna da Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov adacılığıyla “Türkiye’ye minnettarız” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de BM ve Türkiye’ye teşekkürlerini sundu. Rus lider Vladimir Putin de yaptırımlara rağmen geçen yıl 41.6 milyar dolar değerinde tarım ürünü ihraç ettiklerini belirterek, “Bu yıl tahıl ihracatımızın 55- 60 milyon ton olmasını bekliyoruz” dedi.
Buğday ve mısırda düşüş
Londra’da buğday vadeli işlemleri yüzde 4.4 düştü. Girişim kapsamında sevk edilen en önemli emtia olan mısır da yüzde 3.9 düştü.
13 çeşit tahıl taşındı
Arpa, Buğday, Soya, Ayçiçek küspesi, Buğday kepeği, Bezelye, İşlenmiş karışık gıda, Ayçiçeği çekirdeği, Şeker pancarı, Ayçiçek yağı, Kanola tohumu, Mısır Soya yağı,