Dr. Erhan Ekmen: Aşar

Hububat fiyatlarında yıllardır süre gelen aynı nakarat devam ediyor. Kara tablolar çiziliyor.  Bilimsel dille ve sayılarla gidişatı açıkça gösterenler siyaseten muhalif görülüp ve itibar edilmiyor. Dünya piyasalarını gösterip “buğday fiyatları artarsa ekmek pahalı olur” korkutmasıyla “devletin kaynakları bol keseden çiftçiye peşkeş çekilmesin” diyen lobiler ise yerli ve milli görülüyorlar.

Kimin doğru söylediğini anlamak için ilkokul 3. Sınıf düzeyinde matematik hesabı yapabilme kabiliyetine sahip olmak yeterli. Ya da kimin ne söylediğine bakarak da doğrusunu bulabilirsiniz.

Dünya piyasalarına sürülen fiyatların sübvansiyonlu olduğu bilinmeyen (ya da bilinmek istenmeyen) kişilerin geçen yıla göre %140 artan maliyetlere ve %75’lik yıllık enflasyona rağmen %12’lik artışı bile yüksek bulmaları aslında onlar için gayet normal.

Peki, bu tartışmalar sonucunda devlet kimin sözünü ve niçin dinliyor?

Bu sorunun cevabı yıllardır değişmiyor.  Yaklaşık 30 sene önce TBMM’de TZOB’un eski başkanı ve tarıma büyük hizmetleri geçmiş muhteşem bilge bir kişinin milletvekili danışmanıydım. Bütün kaynaklardan bilgileri toplar, maliyetler ve enflasyona göre hesaplamalar yapardık. Vekilim bunları zamanın Başbakanına ilk elden sunardı. Maalesef dönemin liyakatsiz kadroları bunları dikkate almazdı. Bizim rakamlarımıza en yakın değerler TZOB’dan gelirdi. O zamanlar bugünkünden biraz farklıydılar. Çiftçinin yanındaydılar ve isabetli maliyet tahminleri yapabiliyorlardı. Bu tahminler o günlerde de devlet kurumlarınınkiler ile farklılık gösteriyordu. Devletin içinde devletini çiftçiden daha çok sevenler, devleti korumak adına “azıcık iyimser” hesaplamalar yapıyorlardı.

O günlerden beri bu iyimserlik miktarı, ülke ekonomisinin darboğazda ve enflasyonun yüksek olduğu yıllarda otomatik olarak artıyor.  Ama sonuç hiç değişmiyor, hesabı hep çiftçi ödüyor. Hatta durum, bazen “aşar” seviyesine geliyor. Osmanlı’da çiftçinin ürününün %10’unun vergi olarak peşin kesildiği duruma benzer şekilde çiftçi bazı yıllar sanki eskinin aşarını ödemiş gibi ağır şartlarla karşılaşıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Hükümete desteği artırma çağrısı yapan TZOB’dan ‘çiftçi kalmayacak’ uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,...

Zirai don felaketi için muhalefetten acil çağrı: Çiftçilerin borçları ertelensin

Türkiye, son 30 yılın en ağır zirai don felaketlerinden...

Tarım ve kırsal kalkınma 2025 yılı destekleri başlıyor

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen...

Pamuk, düşük taleple bastırılıyor!

ABD’nin açıkladığı gümrük vergilerinin yarattığı ekonomik belirsizlik küresel piyasalarda...