Tarım Bakanlığı tarımsal istatistikleri sağlıklı hale getirmek ve tarımsal destekleri bu sistemler üzerinden vermek amacıyla birçok kayıt sistemi kurmuştur.
Bunlar arasında ilki 2001’de başlatılan ÇKS olmak üzere, BB hayvan, KB hayvan, kümes hayvanı, su ürünleri, arıcılık, sera ve organik tarım kayıt sistemleri sayılabilir.
ÇİFTÇİLER NEDEN KAYIT YAPTIRMIYOR?
Küçük çiftçiler ile hisseli arazi sahiplerinin, kayıt bürokrasisi karşısında alacakları tarımsal desteğin çok az olması nedeniyle güncel kayıt yaptırmadıkları görülmektedir.
Bu nedenle 2007 yılında 2,7 milyon’a kadar yükselen ÇKS’de kayıtlı çiftçi sayısı 2021 yılında 1,7 milyon’a gerilemiştir.
Sayın Bakan Vahit Kirişçi döneminde akılda kalan en önemli icraatı, bu kayıt bürokrasisini azaltarak ÇKS güncellemesi yapacak çiftçilere her yıl Ziraat odasına gitme zorunluluğunu kaldırılmasıdır.
Her ne kadar online ÇKS güncellenme imkanı getirilmişse de bu imkanın çiftçilerin e–devlet kullanma kapasitelerinin yetersizliği veya yeni kayıt yaptıracak çiftçilerin bürokrasisinde bir azalma olmaması nedeniyle beklenen faydayı sağlamadığı anlaşılmaktadır.
YENİ KAYIT SİSTEMLERİNE İHTİYAÇ VAR MI?
Öncelikle hazine arazilerinde ecri misil ödeyerek tarımsal üretim yapan çiftçiler 22 yıldır ÇKS’ye kayıt yaptıramıyor ve tarımsal desteklerden de yararlanamıyorlar. Bu çiftçileri kapsayacak şekilde “Tarımsal üretim kayıt sistemi” kurulması gerekmektedir.