Vahap Munyar: Don, Malatya’da kayısıyı ‘sıfır’a indirdi, zararımız 500 milyon doları bulur

Cumartesi sabahı erken saatlerde sosyal medyaya Malatya’dan yüklenen videolar, fotoğraflar, haberler üzerine irkildim:

  • Malatya’da kayısının tamamı yandı. Üretici kendi sofrasında bile kayısı yiyemeyecek.

Ardından Malatya Valisi Seddar Yavuz’un sosyal medyadan da paylaşılan açıklamasını okudum:

  • 11 Nisan 2025 akşamı etkili olan kar yağışı ve gece – 6 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı nedeniyle ülkemizin önemli ihraç ürünümüz ve ilimiz ekonomisinin temel direği konumundaki kayısı başta olmak üzere meyve ağaçları dondan olumsuz etkilendi.
  • Depremin yaralarını sarmaya çalıştığımız bu zorlu süreçte, çiftçilerimizin alın teriyle büyüttüğü ürünlerin zarar görmesi, hepimizi derinden üzmüştür.
  • Valiliğimiz koordinasyonunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze bağlı ekipler sahada hasat tespit çalışmalarına titizlikle başlamıştır.
  • Zarar gören tüm üreticilerimize “Geçmiş olsun” dileklerimi iletiyor, bu süreçte yanlarında olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er de sosyal medyadan paylaşım yaptı:

  • Tarlada, bahçede, sabahın seherinde alın teri döken her bir kardeşimin yüreğiyle birlikte bizlerin de yüreği sızladı. Şunu bilmenizi isterim ki, hiçbir çiftçi kardeşim asla yalnız değildir.
  • İlgili kurum ve kuruluşlarımız sahada çalışmalarına başladı. En kısa sürede elde edeceğimiz raporları titizlikle değerlendirecek, atılacak adımları kararlılıkla belirleyeceğiz.
  • Hiçbir çiftçimizin emeği yerde kalmayacak. Devletimizin tüm imkanlarının seferber edilmesi adına Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı başta olmak üzere yoğun görüşme trafiği başlatacağız.
  • Birlikte aşamayacağımız hiçbir zorluk yoktur.

Sonra Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu’na kayısıda son durumu, hasarın boyutlarını sordum.

İlk yanıt Bülent Tüfenkci’den geldi:

İlk belirlemelere göre Malatya’da çiftçinin kendi sofrasında yemeye dahi kayısı kalmadı. Geçen yıl 480 bin ton yaş kayısı rekoltemiz vardı. Kuru kayısı 100 bin tonu bulmuştu. Bu yıl kayda değer rekolte yok, hepsini Nisan’da yağan kar ve don götürdü.

Malatya çiftçisinin 6’da birinin tarım sigortası yaptırdığını bildirdi:

Çiftçinin zararının karşılanması konusunu Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı ile görüştüm. Henüz net bir şey söylenemiyor. Hasar belirlenince Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek ve Sayın Cumhurbaşkanımız ile görüşüp kendilerinden destek talep edeceğiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bu don çiftçiyi iflas ettirir

36 ilde etkili olan 30 yılın en büyük zirai...

Donun vurduğu üretici kara kara düşünüyor: Tek çözüm ‘afet bölgesi ilanı’

Mustafa Çakır Çiftçi primler yüksek olduğu için sigorta yaptıramıyor. Tek...

Kuraklık riskine acil önlem çağrısı!

İklim değişikliği ile birlikte artan sıcaklıklar buharlaşmayı hızlandırırken, aynı...

Son 30 yılın en büyük zirai don felaketi! 36 ilde tarım alarmda…

 Ani sıcaklık düşüşüyle yaşanan zirai don felaketi, birçok üründe...