Domates Tohumu Çimlendirmesi ve Ekimi Nasıl Yapılır?

Domates Tohumu Nasıl Ekilir?

Domates tohumlarını toprağa ekmek için öncelikle bir gün önce su veya nemli bir bezde bekletmeniz gerekir. Toprağı nemlendirdikten sonra 2-3 santim derinliğe tohumları ekleyin, ancak ekim yapacağınız toprağın torf ve elenmiş toprak olmasına dikkat edin. Ekimden sonra tohumu su ile ıslatarak üzerini naylon poşetle kaplayın ve yaklaşık 15-20 gün bekleyin. Sonrasında naylon poşeti kaldırarak fideyi bahçeye veya saksıya dikebilirsiniz. Dikim yapacağınız toprağın niteliği uygunsa, serin ve rüzgarsız havalarda dikim yapmaya özen gösterin.

Domates fidesinin daha çok güneş ışığından yararlanabilmesi için kuzey-güney yönünde dikimleri tercih etmeniz gerekir. Fide dikiminde sıralar üzerinde çift dikim yapmak, uzun vadede size hem hasat hem de sulama bakımından maliyetleri ve emek gücünü önemli ölçüde azaltır.

Domates Tohumu Hangi Ayda Ekilmelidir?

Domates tohumu için en verimli ve ideal aylar, Mart, Nisan ve Mayıs aylarıdır. Yaz sebzesi olan domates, yaz aylarında ekilmelidir. Bu aylarda ekilen domateslerin tadı daha lezzetli olacaktır.

Domates Çimlendirme Nasıl Olur?

Domates, insan vücuduna pek çok fayda sağlayan vitamin ve mineraller açısından zengin bir sebzedir. Evde saksının içinde de yetiştirilebilir.

Domates tohumunu hızlı çimlendirmek için yapmanız gereken şey, uygun dönemde (Şubat, Mart aylarında) ekimi yapmadan önce tohumları 3-4 saat suda bekletmeniz olacaktır. Böylece domates tohumları en kısa sürede çimlenmeye başlar. Fide viyollerine torf veya gübre+toprak+dere kumu karışımı konulur. Tohumların üzerine 0,3-0,5 mm kalınlıkta hazırladığımız toprak karışımı ile kapatılır. Toprağın kurumamasına dikkat edilerek aşırı su vermekten kaçınılmalı ve verilen suyun sıcaklığının ortam sıcaklığıyla aynı olması sağlanmalıdır.

Domates tohumunu hızlıca çimlendirmek için ilkbahar aylarında bir gün suda bekletip toprağa ekilmelidir. Toprak nemli tutulmalı ve domates tohumları 15-20 gün içinde çimlenecektir. Domates fideleri 4-5 cm olduğunda daha geniş bir saksıya ya da bahçeye ekilebilir.

Domates Çimlendirme Sonrası Ne Yapılır?

Domates yetiştirmenin önemli adımlarından biri de doğru toprak seçimidir. Domates bitkisi, iyi drene edilmiş ve organik madde açısından zengin bir toprağı tercih eder. Sulama, domatesin büyümesi için önemlidir, ancak fazla sulama kök çürümesine neden olabilir. Ayrıca, domates bitkisi bol güneş ışığı almalıdır. Açık alanda yetiştirilen domateslerin olgunlaşma süresi, çeşide ve koşullara bağlı olarak değişebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Sencer Solakoğlu: Sınırlar kapatılır veya bir ambargo gelirse Türkiye ne et yiyebilir ne de yanından geçebilir!

https://youtu.be/40KMfDIbfL4?feature=shared   Gazeteci Cüneyt Özdemir’in Youtube yayınına konuk olan Bursa Damızlık...

Simide suistimal zammı geliyor

Seçim öncesi simitteki zam, geri alındı. Şimdi ise KDV...

Yaş meyve ve sebze ihracatı 2024’e hızlı başladı

Yaş meyve sebze sektörü, 2024’ün ilk 3 ayında yüzde...

Büyük, çok sulu ve etli; işte AB coğrafi işaretli Ayaş domatesi hakkında merak edilenler

AB şimdiye dek peynirden baharata, tarhanadan zeytine kadar 21...