İklim değişikliği nedeniyle artan sıcaklıklar, kene kaynaklı hastalıkları da artırabilir.
Keneler artık daha geniş bir coğrafi aralıkta gelişiyor ve ilkbahar, sonbahar gibi mevsimlerde daha erken ortaya çıkıyor. Bu, birçok sıcak ilde kış aylarında bile Lyme hastalığına ve diğer hastalıklara neden olan kenelere karşı kendimizi korumada dikkatli olmamız gerektiği anlamına geliyor.
Lyme hastalığı nedir?
Lyme hastalığı enfekte bir kene ısırmasından sonra ortaya çıkan, kırmızı döküntülü klasik semptomuyla bilinir. Ancak insanların yüzde 20 ile yüzde 30’unda döküntü gelişmez. Keneler kasık, koltuk altı, kulak arkası veya kafa derisi gibi koyu vücut kıvrımlarını ısırma eğiliminde olduğu için döküntüler gözden kaçabilir.
Bazı kişilerde baş ağrısı, ateş, üşüme, yorgunluk ve eklem ağrıları gibi gribe benzer belirtiler görülür. Bu nedenle kızarıklık fark ederseniz veya bu semptomları yaşıyorsanız tavsiye için doktorunuzu arayın. Bu aşamada, hızlı antibiyotik tedavisi bakteriyel enfeksiyonu ortadan kaldırabilir.
İnsanlar döküntüyü görmediği veya başka erken semptomlar yaşamadığı için tedavi almadığında bakteriler vücudun farklı bölgelerine yayılabilir. Bakterilerin kendisi sorunlara neden olmakla kalmaz, aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemi de enfeksiyona aşırı tepki verebilir.