Didem Eryar Ünlü: Yeşil finans pazarı 2033’te 28.7 trilyon dolara ulaşacak

Entegre Raporlama Derneği Türkiye (ERTA) Yönetim Kurulu Başkanı ve YTÜ Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi (CFGS) Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güler Aras, “2023 yılında yeşil finans (bono/tahvil) pazarının büyüklüğünün 4.18 trilyon dolar olduğu hesaplanırken, 2033 yılı için bu rakamın 28.7 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor” diyor.

Küresel sürdürülebilir finans piyasasının değeri 6 trilyon dolara ulaşmış durumda. Türkiye’de yeşil finansman ve kredi pazarı son 5 yılda hızlı bir büyüme gerçekleştirdi.

Bu bilgileri Entegre Raporlama Derneği Türkiye( ERTA) Yönetim Kurulu Başkanı ve YTÜ Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi (CFGS) Kurucu Direktörü Prof. Dr. Güler Aras veriyor. Prof. Dr. Aras’la COP29 sonrası gerçekleştirdiğimiz sohbette, sürdürülebilir finans piyasasını ve raporlamanın önemini konuştuk. Prof. Dr. Aras’ın yorumları şöyle:

Sürdürülebilir finans piyasasının değeri 6 trilyon dolar

“Dünya genelinde, sürdürülebilir finans piyasasının hızla büyüdüğünü görüyoruz ve yatırım kararlarına çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerinin entegrasyonu giderek daha fazla önem taşıyor. Uluslararası yatırım kuruluşlarının açıklamalarına göre önümüzdeki dönemde ESG’nin etkileyici şekilde öne çıktığını, yatırımcıların neredeyse kaynaklarının yüzde 50’sini ESG bazlı kriterlere göre değerlendireceklerini söylemek mümkün. Küresel sürdürülebilir finans piyasasının değeri, yüksek enflasyon, yükselen faiz oranları, zayıf piyasa getirileri ve tümünü etkileyen resesyon riskinin de dahil olduğu mevcut ekonomik ortama rağmen 6 trilyon dolara ulaşmış durumda. Dünyada yeşil finansman kaynaklarının büyüklüğü de giderek artıyor. Yaklaşık 20 yıl önce başlayan ve özellikle 2015 sonrasında ivme kazanan yeşil finansman alanındaki büyüme, rakamlarda da net şekilde görülüyor. 2023 yılında yeşil finans (bono/ tahvil) pazarının büyüklüğünün 4.18 trilyon dolar olduğu hesaplanırken, 2033 yılı için bu rakamın 28.7 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. Dünyanın önde gelen derecelendirme kuruluşu S&P’nin 2023 yılı sonu itibarıyla yaptığı bir araştırmaya göre, Avrupa Birliği’ndeki bankalarda bu oranın yaklaşık yüzde 2.8 civarında olduğu belirtiliyor.”

Türkiye’de yeşil finansman pazarı son 5 yılda hızla büyüyor

“Türkiye’de yeşil finansman ve kredi pazarı da son 5 yılda hızla büyüyor, en dikkat çekici büyüme ise 2022-2023 döneminde kaydedildi. Bu büyümenin arkasında; yapay zekanın iş süreçlerine entegre edilmesi, sürdürülebilirlik yatırımlarının artan ivmesi ve Avrupa Birliği’nin 2026’da devreye girecek. Yeşil Mutabakat’a uyum sağlama gerekliliği itici rol oynuyor. Tüm bu gelişmeler, yeşil dönüşüme yönelik büyük yatırımları zorunlu kılıyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakan Yumaklı: Üreticimizin yanındayız, en geniş don hasarıyla karşı karşıyayız

Bakan Yumaklı son günlerde yaşanan zirai don olaylarına ilişkin...

Soğuk hava etkili oldu! Tarımı zirai don felaketi vurdu

 Türkiye’de son birkaç gündür etkili olan kar yağışı ve...

Tarımsal ürünlerin yarısı, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Araştırmacılar, artan küresel sıcaklıkların felaketle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Küresel...

IPARD III başvuruları Haziran’da başlıyor! 50 milyon Euro destek sağlanacak

81 ildeki yerel eylem gruplarına yüzde 100 hibeli olmak...