Didem Eryar Ünlü: Su için yeni bir “Paris Anlaşması” gerekli

0
224

Birleşmiş Milletler neredeyse 50 yıldır ilk kez Su Konferansı düzenledi. Hollanda ve Tacikistan’ın ortak ev sahipliğinde 22- 24 Mart tarihlerinde New York’ta gerçekleşen Su Konferansı’nın, bir tür “Paris Anlaşması” olması bekleniyordu.

Su, bugün sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın sorunu. Hatta BM İklim Zirvesi COP29’un temel gündeminin de su olması gerekiyor; çünkü bugün geldiğimiz noktada, Dünya Meteoroloji Örgütü’ne göre yaklaşık 3.6 milyar insan her yıl en az bir ay boyunca ihtiyaçlarını karşılayacak kadar su bulmakta zorlanıyor. Bu sayının 2050’de 5 milyara ulaşması bekleniyor.

İlk BM Su Konferansı’nın 1977 yılında Arjantin’de düzenlenmesinden bu yana, dünya nüfusu ikiye katlanarak 8 milyara ulaştı. Suya olan talep hızla artıyor.

BM, 2030 yılına kadar dünya nüfusunun 8,5 milyara ulaşacağını; ekonomik kalkınma ve değişen tüketim kalıplarıyla birleştiğinde su kaynaklarına olan talebin 50 yıl öncesine kıyasla çok daha fazla olacağını ortaya koyuyor.

Su talebi ve arzı arasındaki fark yüzde 40’a ulaşacak

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2023 Küresel Riskler Raporu’nda, su ve gıda dahil olmak üzere doğal kaynak krizleri, önümüzdeki on yılda insanlığın karşı karşıya kalacağı en büyük 10 risk arasında yer alıyor.

Raporda, BM’nin bir tahminine göre 2030 yılına kadar su talebi ve arzı arasındaki farkın yüzde 40’a ulaşacağı ve “ülkeler arasındaki talebin dramatik ve eşitsiz bir şekilde artacağı” belirtiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz