Söktaş Tekstil CEO’su Muzaffer Kayhan, 4,5 yıl öncesinde Stella McCartney ile gerçekleştirdikleri işbirliği çerçevesinde, dünya tarımını düzeltmek ve moda sektörünün karbon ayak izini azaltmak adına başlattıkları bir uyg ulama olan ‘onarıcı tarım’ ve ‘onarıcı pamuk’ projelerini COP28’de anlattı.
Lüks ve premium moda markaları için pamuklu kumaş tasarlayıp üreten, ‘onarıcı tarım ve onarıcı pamuk’ gibi sürdürülebilir projeleriyle dikkat çeken Söktaş Tekstil, Dubai’de gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler 28. İklim Değişikliği Konferansı COP28’e katıldı ve dünya arenasında sürdürülebilir uygulamalarını tanıttı.
Bloomberg Green’in COP28 için düzenlediği özel bir panele konuşmacı olarak katılan Söktaş Tekstil CEO’su Muzaff er Kayhan, 4,5 yıl öncesinde Stella McCartney ile gerçekleştirdiği işbirliği çerçevesinde, dünya tarımını düzeltmek ve moda sektörünün karbon ayak izini azaltmak adına başlattıkları bir uygulama olan ‘onarıcı tarım’ ve ‘onarıcı pamuk’ projelerini anlattı.
Söktaş Tekstil, Stella McCartney’nin gerçekleştirdiği enstalasyondaki tek Türk şirket olurken, yüzde yüz izlenebilir ilk tekstil ürünü Stella McCartney tarafından bu sezon üretildi.
“Dünyada 1 milyar 350 milyon hektar tarım alanı mevcut. Biz bunun 3’te 1’ini onarıcı tarıma çevirebilirsek şayet, insanlığın atmosfere saldığı bütün karbondioksiti yok edebiliyoruz. Bu, karbon negatife giden yolda ciddi bir inovasyon. Çevresel etkisi bakımından onarıcı pamuğa olan ilginin arttığını gözlemliyoruz” diyen Söktaş Tekstil CEO’su Muzaff er Kayhan ile Söktaş’ın çalışmalarını konuştuk:
Yeşil dönüşüm izlenebilirlik ve şeffaflıkla mümkün
“Faaliyetlerimizi gerçekleştirirken bulunduğumuz yöreye ve gezegenimize karşı sorumluluğumuz nedeniyle doğaya, çevreye olan etkimizi en aza indirmeyi yıllar önce politikamız olarak belirlemiştik. Bu kapsamda faaliyetlerimizi gerçekleştirirken, doğal kaynak tüketimini azaltmayı, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmayı, yeniden kullanım ile atık oluşumunu azaltmayı, oluşan atıkları geri dö nü ş ü m ile değerlendirmeyi ve faaliyetlerimiz sonucu oluşan karbon ayak izimizi azaltmayı sürdürülebilirlik stratejimizdeki ana maddeler olarak konumlandırdık. Tekstil tedarik zinciri aslında çok opak olabilen, geniş coğrafyalara yayılmış bir sektör. Veriler ve süreçler ölçülmeden, iyileştirme ve geliştirme adımlarına ilerlemek maalesef imkansız. Yeşil dönüşüm ancak izlenebilirlik ve şeff afl ığın oturtulmasıyla gerçekleşebilir. Bu da Avrupa birliği regülasyonlarının, sektörü bu yöne zorlaması ve tüketicinin talebinin eş zamanlı desteğiyle olabilir. Bu anlamda da bilimsel hedefl er, güvenilir raporlama ve sürdürülebilir işbirlikleri yeni iş modellerinin olmazsa olmazı.”