Didem Eryar Ünlü: Müsilajın riskleri Türkiye’de ilk defa kapsamlı bir biçimde haritalandırılacak

Türkiye İş Bankası; sürdürülebilir bir geleceğin inşası için gelecek kuşakların hak, talep ve ihtiyaçlarına odaklanılması gerektiğine inanıyor. Bu hakların biri de ekosistemin sürdürülebilirliği.

“Dünya bizim gelecek bizim” yaklaşımıyla, İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arasında geçtiğimiz sene hayata geçirilen iş birliği, denizlerimizdeki kirliliğin önlenmesi ve ekosistemin sürdürülebilirliğine katkı sağlamayı hedefliyor.

İş Bankası tarafından bilimsel çalışmalara destek olmak üzere Aralık 2022’de ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün kullanımına sunulan “Deniz Kâşifi” adlı insansız su altı planörü, Marmara ve Akdeniz’deki araştırmalarının ardından oksijen seviyelerinin en aza indiği kritik dönemde rotasını tekrar Marmara Denizi’ne çevirdi. Marmara’da yapılacak çalışma ile müsilaja yönelik riskler ilk defa detaylı bir şekilde araştırılacak ve kapsamlı bir veri seti ortaya konulacak.

“Deniz kirliliği hepimizin ortak meselesi”

“Bilim dünyasının yıllar önce dikkat çektiği müsilaj sorunu, 2021’in yaz aylarında Marmara Denizi’nin üzerini kaplayan olağandışı, endişe verici görüntülerle kamuoyunun gündemine geldi ve görüntüler kirliliğin boyutunu net bir şekilde gözler önüne serdi” diyerek başlıyor sözlerine İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri Gamze Yalçın.

Sürdürülebilir bir gelecek için iş dünyasına çok önemli bir sorumluluk düştüğünü söyleyen Yalçın, finans sektörünün ise “dönüştürücü bir güce” sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Yalçın’ın ifade ettiği gibi, denizlerin yanında deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliği için, bilim insanları ve alanında uzman sivil toplum kuruluşları ve iş dünyasının iş birliği çok önemli; çünkü bu iş birliğinde ne kadar çok paydaş yer alırsa, yaratılan etki o kadar büyük, değişim o kadar sürdürülebilir olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İthalatta flaş gelişme! Sığır eti üretiminde Avrupa 1’incisi olan Türkiye Brezilya’dan 10 bin ton donuk et ithal edecek!

Sığır eti üretiminde Avrupa 1’incisi olan Türkiye, Brezilya’dan 10...

Tarımda “refah” doğa teknolojisinin önemini kavramaktan geçiyor

İklim değişikliği beraber artan aşırı doğa olayları, sürdürülebilir tarımda...

IPARD III Programı 2025 Yılı Çağrı Takvimi Yayımlandı

TARIM VE ORMAN BAKANI YUMAKLI: “2025 YILI İÇERİSİNDE TOPLAM...

“Ucuz baklavacılar arttı köklü firmalar kapanıyor”

Bayram yaklaşırken fiyatı en çok artan ürünlerden baklavadaki son...