Didem Eryar Ünlü: İzmir, “sıfır karbon” için harekete geçti

0
254

İklim krizine karşı yerel yönetim vizyonu ve eylem planlarıyla fark yaratan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 377 şehir arasından Avrupa Birliği’nin İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na seçilmesinin ardından çalışmalarını hızlandırdı.

İzmir’in İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu çalışmalarını yürütmek için kurulan Küresel İklim Topluluğu (KİT) İzmir çalışmalarına başladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, küresel iklim krizi nedeniyle İzmir’de yaşam alanlarının ve geleceğinin ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğunu söylerken, mevcut anlayışın ve politikaların değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Özuslu, “İklim değişikliği, küresel anlamda ciddi bir tehdit oluştururken, şehirlerin bu sorunla baş etme kapasitelerini artırmak ve sürdürülebilir çözümler geliştirmek büyük önem taşıyor” diyor.

Özuslu’nun yorumları şöyle: “Geleceğe yönelik sürdürülebilir, yeşil ve yaşanabilir şehir inşa etmek bizim önceliğimiz. Akıllı şehirler anlayışı ile hareket eden KİT İzmir, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümlerle şehir yaşamını daha yaşanabilir hale getirmeyi hedefliyor. Bu bağlamda akıllı ulaşım sistemleri, enerji verimliliği ve atık yönetimi konularında çalışmalar yaparak İzmir’in sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayacak.”

“Nüfusun yüzde 67’si kent merkezinde yaşıyor”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu ise dünya nüfusunun yarısından fazlasının şehirlerde yaşadığına dikkat çekiyor. Nurlu, “İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük şehri. 4 buçuk milyonluk nüfusa sahip. Bu nüfusun yüzde 67’si kent merkezinde yaşıyor. Ülkemizde ulusal ölçekte iklimle ilgili bir yasal düzenleme bulunmamasına rağmen öncü belediye vizyonu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak uluslararası düzeyde iklimle ilgili Başkanlar Sözleşmesi’ni imzaladık” yorumunu yapıyor.

“GES bulunan bina sayımız 16’ya çıkacak”

Belediyeye ait binaların enerjisinin çatı üstü güneş enerjisi santrallerinden (GES) sağlanması için bir dizi çalışma yürüttüklerini ifade eden Şükran Nurlu, “Bu yıl içerisinde üzerinde GES bulunan bina sayımız 16’ya çıkacak. Bu uygulama ile karbon salımının engellenmesinin yanı sıra ekonomik tasarruf da sağlıyoruz. Çünkü İzmir güneşli bir kent. Ayrıca İzmir’de günde 4 bin 500 ton evsel atık oluşuyor. Atıkların hammadde olarak ekonomiye kazandırılması amacıyla Ödemiş ve Bergama’da kurduğumuz entegre katı atık yönetim tesislerinde atıklar ayrıştırılarak organik gübreye, elektrik enerjisine dönüştürülüyor” bilgilerini veriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz