Dünya genelinde yaşanan enerji krizi ve enerji tedariğindeki belirsizlikler, ülkelerin enerji politikalarını yeniden planlamasını gerektiriyor.
İklim krizinin etkilerinin artması da, hükümetleri alternatif kaynakları araştırmaya yönlendiriyor.
Doğada bulunan ısı enerjisini kullanan ısı pompaları, teknolojisi ve doğa dostu özellikleriyle son dönemde yenilenebilir enerji ile çalışan iklimlendirme ürünleri arasında ön plana çıkıyor.
Uluslararası Enerji Ajansı 2022 yılında yayınladığı “The Future of Heat Pumps” (Isı Pompalarının Geleceği) Raporu’nda, “Isı pompaları, tüketicilerin tasarruf etmesine yardımcı olan, ülkelerin ise ithal fosil yakıt bağımlılığını azaltmasını sağlayan son derece verimli ve iklim dostu bir çözüm olarak ön plana çıkıyor” ifadeleri yer alıyor.
2021 yılında, küresel olarak alan ısıtma ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 10’unun ısı pompaları tarafından karşılandığına yer verilen raporda, ısı pompalarının küresel CO2 emisyonlarını 2030 yılında en az 500 milyon ton, yani Avrupa’daki tüm otomobillerin yıllık CO2 emisyonlarına eşit miktarda azaltma potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekiliyor.
Isı pompası pazarı hızlı büyüyor
Rapora göre ısı pompası pazarı, düşen maliyetler ve güçlü teşvikler nedeniyle son yıllarda hızlı bir şekilde büyüyor. Küresel ısı pompası satışları 2021’de yaklaşık yüzde 15 artarak son on yılın ortalamasının iki katına çıkarken, Avrupa Birliği’nde bu oran yaklaşık yüzde 35’e ulaşıyor. AB’de yıllık ısı pompası satışlarının 2030 yılına kadar 7 milyona yükseleceği öngörüsüne yer veren rapor, özellikle binaların ısıtılması sürecinde ısı pompalarının önemli bir role sahip olacağına dikkat çekiyor. Binalar bugün AB gaz talebinin üçte birini oluşturuyor. Isı pompaları bu talebi 2025 yılında yaklaşık 7 milyar metreküp azaltabilecek potansiyele sahip. Bu oran 2021 yılında Trans Adriyatik Boru Hattı üzerinden sağlanan doğal gaza eşit. Rapora göre, AB iklim hedefl erine ulaşılması halinde, gerçekleşecek enerji tasarrufu 2030 yılına kadar en az 21 milyar metreküpe çıkacak.
Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, “Isı pompaları, emisyonları ve doğal gaz kullanımını azaltmaya yönelik her türlü planın vazgeçilmez bir parçası. Bu teknoloji en soğuk iklimlerde bile denendi ve test edildi.. Politika yapıcıların, şu anda benzeri görülmemiş bir ivmeye tanıklık eden bu teknoloji desteklemeleri gerekiyor. Isı pompaları, iklim hedefl erine ulaşma çabalarının merkezinde yer alacak” yorumunu yapıyor.