Bilim insanlarına göre, sera gazı emisyonlarının yol açtığı ısınma nedeniyle son sıcak hava dalgaları artık olağandışı olaylar değil. Emisyonlar hızla azaltılmazsa gelecekteki sıcak hava dalgaları daha sıcak ve daha yaygın olacak.
World Weather Attribution tarafından yapılan analize göre, Avrupa ve Kuzey Amerika’da Temmuz ayında yaşanan sıcak hava dalgaları iklim değişikliği olmasaydı neredeyse imkansız olurdu, ancak fosil yakıtların kullanılması ve insan faaliyetlerinden kaynaklanan emisyonlar nedeniyle, ısınma artık olağandışı değil.
Temmuz ayında Avrupa’nın güneyi, Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı bölgeleri, Meksika ve Çin’de sıcaklıkların 45 derecenin üzerine çıktığı şiddetli sıcak hava dalgaları yaşandı. Bu durum sıcak alarmlarına, orman yangınlarına ve sıcaklığa bağlantılı hastalık ve ölümlere yol açtı.
İklim değişikliğinin sıcak hava dalgalarını daha sıcak, daha uzun ve daha sık hale getirdiği yadsınamaz bir gerçek. Analiz de bu ilişkiyi değerlendiriyor ve 1800’lerin sonundan bu yana yaşanan yaklaşık 1,2 derecelik küresel ısınmanın ardından; bugünkü iklimi geçmişteki iklimle karşılaştırıyor.
Analiz, her bölgede sıcaklığın en tehlikeli olduğu dönemlere odaklanıyor:
Güney Avrupa’da yedi gün boyunca, batı ABD, Teksas ve kuzey Meksika’da 18 gün boyunca ve Çin’in alçak bölgelerinde 14 gün boyunca ortalama maksimum sıcaklıklar dikkate alınıyor. Ortaya çıkan sonuç şöyle: Bu tür sıcak hava dalgaları artık nadir değil; Kuzey Amerika’da yaklaşık her 15 yılda bir, Güney Avrupa’da yaklaşık her 10 yılda bir ve Çin’de yaklaşık her 5 yılda bir beklenebilir.
İklim değişikliği, sıcak hava dalgalarının yaşanma olasılığını büyük ölçüde arttırıyor. Analize göre; kömür, petrol ve gaz yakılması, ormansızlaşma ve diğer insan faaliyetleri olmasaydı, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki sıcaklık dalgalarının yaşanması neredeyse imkansız olurdu.