Dar gelirlinin sofrası küçülüyor

TÜİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 38,10 oldu. Dar gelirliler, gelirlerinin büyük kısmını karnını doyurmak için harcadı. Gıda fiyatlarındaki aylık artış yüzde 4,94 oldu. ENAG’ın açıkladığı veriler ise TÜİK’ten iki kat yüksek.

Ekonomi yönetiminin enflasyon karşısındaki hedefleri kâğıt üzerinde kalmaya devam ederken halkın geçim derdi her geçen gün büyüyor.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre Şubat’ta aylık yüzde 2,27 artan tüketici fiyat endeksi geçen ay yüzde 2,46 yükseldi. Yıllık enflasyon yüzde 38,10 oldu. TÜFE’de kapsanan 143 temel başlıktan 113’ünde artış yaşandı. Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon hedefi olan yüzde 24’e ulaşılabilmesi için aylık fiyat artışlarının ortalama yüzde 1,33’ü aşmaması gerekiyordu. Ancak veriler, bu hedefin ulaşılabilirlikten uzak olduğunu gösteriyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve bürokratlarına yönelik operasyonların etkisinin yansımadığı ve Ramazan ayını kapsayan Mart’ta sadece gıda fiyatlarındaki aylık artış yüzde 4,94 oldu. Aylık bazda enflasyona en büyük katkı yüzde 1,23 ile gıda ve alkolsüz içeceklerden geldi. En büyük fiyat artışı ise yüzde 9,96 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.

Yüzde 38,10 olarak hesaplanan yıllık enflasyonu en fazla etkileyen kalemlerin başında yüzde 9,51 ile gıda gelirken onu yüzde 9,47 ile konut harcamaları takip etti.

2025 Mart döneminde en yüksek fiyat artışı yıllık yüzde 80,42 ile eğitimde oldu. İkinci en yüksek fiyat artışının görüldüğü harcama grubu yıllık yüzde 68,63 artışla konut, üçüncü harcama grubu ise yüzde 46,74 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki artış ise yıllık artış yüzde 37,12 olarak açıklandı.

ENFLASYONUN SONUÇLARI SINIFSAL

DİSK-AR, gelir düzeyi ve harcama kalıplarının farklı olması nedeniyle toplumsal sınıf ve kesimleri enflasyon sonucu ortaya çıkan pahalılığı çok farklı hissetmesine dikkati çekti. DİSK-AR tarafından yapılan açıklamada TÜİK verilerine göre en düşük yüzde 20’lik gelir grubunun toplam gelirin yüzde 6,3’ünü almasına karşın, bu grubun harcamaları içinde gıdanın payının yüzde 36,6 olduğu hatırlatıldı. En yüksek yüzde 20’lik gelir grubunda yer alan kesimin toplam gelirin yüzde 48,1’ini elde ettiği ancak harcamaları içindeki gıdanın payının yüzde 14,5’te kaldığı belirtildi. Böylece dar gelirli grupların gıda dışı harcamalar için geliri daha sınırlı kalırken yüksek gelir gruplarında bu miktarın oldukça fazla olduğu vurgulandı. Bu durumun pahalılığın farklı toplumsal kesimlerde farklı hissedilmesine yol açtığı belirtilen DİSK-AR açıklamasında “Dar gelirlilerin harcanabilir gelirlerinin sınırlı olması nedeniyle daha yoğun bir geçim sıkıntısı çekmektedir. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına, farklı toplumsal kesim ve sınıflara göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor” denildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

ABD’nin yumurta krizinde ikinci perde! Türkiye ihracata devam edecek mi?

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni gümrük vergileri, Türkiye’nin...

Tereyağı çeşitlerinin içerik ve etiketlemeleriyle ilgili düzenleme yapıldı

Tereyağı ve sadeyağ dışındaki yağların etiketinde, reklam, tanıtım ve...

Karacabey Tarım Fuarı 13’üncü kez kapılarını açtı

Karacabey Belediyesi ve Renkly Fuarcılık işbirliğiyle düzenlenen 13. Gıda,...

Gıda-tarım ekosistemindeki kadınlara çağrı!

Gıda sistemine dokunan herhangi bir alanda çalışan, kariyerlerinde fark...