Doğu Akdeniz Bölgesi’nde etkili olan zirai don felaketi, ekili ve dikili tarım alanlarında büyük zarara yol açtı. Adana ve Mersinli çiftçiler, donun etkisiyle tarlalarında ve bahçelerinde büyük kayıplar yaşadı. Çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan acil destek talep ederek, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini isterken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan destek istediler.
“ZARAR BÜYÜK, DESTEK VERİLMEZSE İFLAS EDECEĞİZ”
Tarım alanlarında büyük zarara neden olan don felaketi, domates, marul, patates, biber ve karpuz gibi ekili ürünlerin yanı sıra, dikili narenciye ve nektarini de vurdu. Çiftçiler, “Zarar büyük, felaketin boyutları her geçen gün artıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin bölgeye gelip hasar tespit çalışması yapmasını, zarara uğrayan çiftçinin desteklenmesini istiyoruz. Aksi takdirde tarımsal üretim büyük bir darbe alacak ve tüketici de bu durumdan olumsuz etkilenecek” dedi. Yüreğir’de marul tarlası tamamen yok olan çiftçi Ramazan Bakır, “Hasata gelen marulumuzu don vurdu. Bir tane bile toplayamayacağız. Bu sene zarardan başka bir şey yok. Devletten destek bekliyoruz. Yoksa ekim yapmayacağız, bu gidişle iflas edeceğiz” ifadelerini kullandı. Çaresizce marul tarlasında bekleyen bir başka çiftçi Erhan Demir ise “Zararımız çok büyük, yetkililerden acil destek bekliyoruz” dedi.
ÇİFTÇİDEN HÜKÜMETE ÇAĞRI: ACİL DESTEK BEKLİYORUZ!
Çiftçiler, tarımsal üretimin geleceğinin tehlikede olduğuna dikkat çekerek, “Don felaketinin bölgede devam etmesi bekleniyor. Bu durum üretimimizi sıfır noktasına getirdi. Yeni sezonu başlayamadan kaybettik. Üretici biterse, pazarlarda ve marketlerde meyve-sebze fiyatları da fahiş seviyelere ulaşacak. Hükümetin acil harekete geçmesi şart” çağrısında bulundu. Adana’da şiddetli sıcaklık düşüşü nedeniyle meydana gelen don felaketi, bölgedeki çiftçileri çaresiz bıraktı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın acil fon oluşturarak zararın tazmin edilmesi için harekete geçmesi gerektiğini belirten çiftçiler, afet bölgesi ilan edilmesi, borçların ertelenmesi ve mazottan gübreye kadar her alanda desteklenmeleri gerektiğini dile getirdi. Ziraat Odaları ve yetkililerle ortak hareket edilmesi gerektiğini belirten çiftçiler, “Çiftçi desteklenmezse, üretim durma noktasına gelir. Tarım politikasının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Destek verilmezse bu felaketin etkileri sadece çiftçiyi değil, tüm türetici zincirini vuracak” uyarısında bulundu.
www.adanaguneyhaber.com/cukurovayi-buz-kesti-ciftci-kara-kara-dusunuyor