Program moderatörü Vahide Yanık, son yıllarda Antalya’daki çiftçi sayısında düşüş yaşandığına dikkat çekerek, çiftçilerin yaş ortalamasının 60’ın üzerine çıktığını söyledi. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için genç nüfusun tarımda tutulmasının önemine vurgulayan Yanık, tarıma desteğini önemli olduğunu kaydetti.
“Çiftçilik küçümseniyor”
Korkuteli’de çiftçilik yapan Sevgi Topal, üniversitede büro yönetimi bölümünden mezunu olmasına rağmen aile mesleği olan tarımı sürdürmeyi tercih ettiğini söyledi. Dedelerinden ve babasından kalan ata toprağına sahip çıktığını belirten Topal, “Tarım büyüklerimden anne babama, onlardan da bana aktarılan bir meslek. Çocukluğumdan beri toprağın içindeyim, üretmekten vazgeçemem” dedi.
“Köyde eğitim, sağlık, sosyal yaşam ulaşılabilir olmalı”
Genç yaşta çiftçilik yaptığı için çevresinden eleştiriler aldığını anlatan Topal, çiftçiliğin kutsal bir meslek olmasına rağmen küçümsendiğini söyledi. “Ne iş yapıyorsun diye sorduklarında ‘çiftçiyim’ deyince küçük görüyorlar. ‘Başka meslek mi yok’ diyorlar” ifadelerini kullanan Topal, buna rağmen üretmeye devam ettiğini belirtti. Köylerde gençlerin yaşamak istediğini ancak sosyal yaşam alanları ile sağlık ve eğitim hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle göç etmek zorunda kaldığını kaydetti. Topal, teknolojinin tarımda önemli bir fırsat sunduğunu söyledi.
Sosyal medyayı aktif kullandığını belirten Topal, ürettiği tarhanayı sosyal medya üzerinden Fransa’dan Suudi Arabistan’a kadar birçok ülkeye pazarlama fırsatı bulduğunu anlattı. Türkiye’nin çok verimli topraklara sahip olduğunu vurgulayan Topal, “Gençler teknolojiyi hem üretimde hem pazarlamada kullanabilir. Çiftçilik artık dönüşmeli” dedi.







