Kinoa çeşitli iklim koşullarına uyum gösteren kanaatkâr bir bitkidir. Deniz kıyısında ve 4000 yükseklikte bile yetiştirilebilen kinoa çeşitleri vardır. Kinoa yıllık yağışı 150-2000 mm, nisbi nemi %40-88 arasında olan yerlere uyum sağlamaktadır.
Çiçeklenme mevsimindeki aşırı sıcaklar (+35’den fazla) tozlaşmayı ve verimi olumsuz etkiler. Step iklimine uyum gösterir. Su tüketimi azdır, kuraklığa dayanabilir. Kurak şartlarda kök gelişmesi iyidir. Büyüme mevsimi süresince 250-400 mm su tüketir. Erken ekilmek suretiyle kuru tarım alanlarında yetiştirilebilir, ancak sulu koşullarda verimi daha yüksektir.
SORUNLU ARAZİLERDE YETİŞTİRİLEBİLİR
Kinoa her türlü toprağa uyum sağlayabilir. Ancak en iyi gelişmesini drenaj sorunu olmayan tınlı-kumlu hafif ve orta bünyeli topraklarda yapar. Zayıf drenajlı, düşük verimli veya alkalilik ya da asitlilik problemi olan topraklarda bile yetiştirilir. Ağır killi topraklar kinoa tarımı için uygun değildir.
Toprak tuzluluğuna dayanıklılığı yüksektir, bu nedenle birçok kaynakta tuzcul (halophyt) bir bitki olarak kabul edilmektedir. Dokularında tuz biriktirdiğinden tuzun topraktan uzaklaştırılmasını sağlar (Bkz.1).
Yurdumuzdaki çorak (tuzlu-alkali) arazi miktarı 40 yıl önceki verilere göre 1,519 milyon hektardır. Bilinçsiz gübreleme ve aşırı sulama nedeniyle bu alanın arttığı kuşkusuzdur. Bazı kaynaklarda 2 milyon hektar olarak bildirilmektedir. Başka ürünün kolay yetişmediği bu topraklarda kinoa yetiştirmek mümkündür. Kötü koşullarda bile kinoadan dekara 150 kg dane verimi alınabilir. Bu hesapla sorunlu tuzlu arazilerimizden 3 milyon ton kinoa tohumu elde etmek mümkündür. Böylelikle hem kaliteli bir besin kaynağına kavuşuruz hem de tahıl dışalımına gerek kalmaz.