Son iki hafta içinde yurdumuzda olağanüstü şiddette üst üste iki deprem felaketi yaşanmıştır. Artçı depremler bile yıkıma neden olacak kadar şiddetli sarsıntılar yaratmaktadır. On bir ili kapsayan çok geniş bir alanı etkileyen depremler, yapılarda, karayolu, demiryolu, havaalanı, köprü, su, elektrik ve doğalgaz iletim hatları, sulama şebekeleri, kanalizasyon gibi altyapı tesislerinde yıkım ve hasara yol açmıştır. Yıkıntıları kaldırma işlemi sürmekte, depremde ölen ve yaralananların sayısı günden güne artmaktadır.
Bilimsel esaslara uymayan yapılaşmanın yol açtığı can kayıplarını kabullenip acılara katlanmaktan başka çaremiz yok. Yaşamını yitirenlere rahmetle anıyor, yaralanan yurttaşlarımızın kısa sürede sağlığa kavuşmasını dilerim. Bu acı deneyimlerden ders çıkarıp, akıllı davranmalıyız.
BARINMA SORUNU VE GÖÇ
Evleri yıkılan insanlardan önemli bir bölümü deprem bölgesini terk ederek diğer illerdeki yakınlarının yanına veya devlet tarafından sağlanan mekânlara sığınmışlardır. Kurulan afet çadırları, kış soğukları nedeniyle işlevsiz kalmıştır. Daha korunaklı olan konteynerler sayıca yetersiz olup hızla yenileri üretilmekte ve tedarik edilmektedir.
Üretim çarkının durması, depremden fazla yıkıma yol açar. Bölgenin en önemli ekonomik faaliyeti tarımdır. Tarımsal faaliyetler bitkisel üretimi, hayvancılığı, su ürünlerini, hatta ormancılığı da kapsar. Tarıma dayalı sanayi işletmelerinin işleyeceği hammaddeleri, tarım kesimi üretir. Tarım kesiminde yaşayanlar, sanayi ve hizmet kesiminin en önemli müşterisi konumundadır. Fabrika ve atölyelerde çalışacak elemanlar olmazsa üretim çarkı durur. Esnaf ve diğer ticaret erbabı işinin başında olmalıdır. Deprem bölgesinden diğer bölgelere kitlesel göçün tetiklenmesi, toplumsal ve ekonomik sorunları ağırlaştırır. Bu nedenle nüfusun olabildiğince yerinde tutulması gerekir.
YAŞAM SÜRECEK
Büyük ölçekli yıkımla, işler bir kat daha zorlaştı. Ancak kalanlar için yaşam devam edecek. Tarımsal faaliyetler büyük ölçüde toprağa bağlıdır. Bu nedenle kırsal nüfusun yerinde kalması çok önemlidir. Bitkiler ve hayvanlar canlı varlıklar olduğundan bakılıp korunmaları gerekir. Yaşamın temeli olan tarımsal faaliyetleri sürdürmek için ivedi önlemler alınması gerekmektedir.