Cengiz Çakır: Avrasya yaban domuzu

Avrasya yaban domuzu (Sus scrofa) tüm kara memelileri arasında en yaygın coğrafi dağılım gösterenlerden biridir. Birbirinden bağımsız olarak Güneydoğu Asya, Uzak Doğu ve Anadolu dahil olmak üzere pek çok yerde evcilleştirilmiştir. Yabanıl olarak eski çağlarda ilkel avcıların başlıca kaynaklarından biri olmuştur. Yeterince kaldığı yerlerde zevk için yapılan avların en önemli hedefidir.

Aşırı avlanma ve arazi kullanımındaki değişimler yaşam alanlarının parçalanmasına yol açtığından, İngiliz adaları, İskandinavya ve Kuzey Afrika’nın bazı kısımlarında 17. yüzyılda nesli tükenmiştir. İsveç’e yeniden getirilen domuzlardan kaçanlar İngiliz adalarında yeni sürüler oluşturmuştur. Bölgesel olarak Mısır, Libya, Norveç ve İrlanda’da bulunmamaktadır. Bitkisel ürünlere verdiği zararlardan dolayı çoğu ülkede hayvansal zararlı olarak nitelenmiş olan yaban domuzları yabanıl hayatı koruma alanları dışında korumasız kalmışlar ve bir av hayvanı sayılmışlardır.

POPÜLASYON (NÜFUS)

Sus scrofa tüm domuzlar arasında en fazla yayılma gösterenidir. Antarktika dışındaki bütün kıtalarda bulunmaktadır. Doğu ve Güneydoğu Asya gibi yoğun avlanan yerlerde domuz nüfusu baskılansa da yayılma alanının pek çok kısmında bol miktarda bulunan bir türdür. Avrupa’daki Avrasya yaban domuzu popülasyonları 20. yüzyılın son döneminde belirgin olarak artmıştır. Son zamanlarda artış hızı azalsa da çoğu alanda artış sürmektedir. Doğu Avrupa popülasyonları Afrika domuz hummasına yakalanmıştır.

YAŞAM ALANI VE ÇEVRE

Yarı çöl alanlardan tropik yağmur ormanlarına kadar, ılıman ormanlardan, çayır alanlarına, kamışlıklara, tarımsal alanlardan, meralara kadar pek çok alana yayılabilir. Avrupa’da geniş yapraklı ormanları, özellikle her dem yeşil meşelikleri tercih eder. Bozkır, Akdeniz makilikleri ve tarımsal alanlar gibi su ve yakında ağaç örtüsü bulunan açık alanlarda da yaşayabilir. Avrupa’da Pirene dağlarında 2400 metre yüksekliğe kadar bulunabilmektedir. Asya’da daha yüksek rakımlarda da görülür.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kuru kayısı ihracatındaki tonluk artış kazanca yansımadı

Malatya ekonomisinin önde gelen ürünleri arasında yer alan kuru...

Levon Bağış: Yemekle ilgili biraz daha derin düşünmek gerek!

Yeşim Nur Mantaş Levon Bağış’ın gazete yazılarından derlenen Obur Yazılar...

Erkenci süt mısırlar tezgaha çıktı! Tanesi 50-60 liradan satılıyor

Akdeniz Bölgesi’nden getirilen erkenci süt mısırlar satışa çıkarıldı. Mevsimin...

Hatay’da hasat geç başladı: Tarlada 50 TL, markette 100 lira..

Hatay'da kuraklık ve don nedeniyle hasadına 15 gün geç...