Çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, Danıştay kararına rağmen ikinci atık barajı için çalışmaların kaçak olarak devam ettiğini iddia etti.

Sedat Cezayirlioğlu…
“Topraklarımı kirletemezsiniz” diyen bir Erzincanlı vatandaş…
Adını 2022’de çektiği videolarla duymuştuk.
Hatırlayalım…
Fırat Nehri kıyısında, Erzincan-İliç Çöpler Köyü bölgesinde faaliyet yürüten ABD’li şirket SSR Madencilik’e ait Anagold Madencilik’te siyanür sızıntısını duyuran ilk kişiydi.
Sızıntıyı duyurunca başına gelmedik kalmadı, gözaltına alındı, TCDD’deki makinistlik görevinden emekliye ayrılmak zorunda kaldı.
13 Şubat 2024’te meydana gelen faciayı da hatırlarsınız. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 10 milyon metreküp yığın liçi kaydığını açıkladı. Kayan siyanürlü toprağın altında kalan madencilerin bedenlerine farklı tarihlerde ulaşıldı.
Yine facia nedeniyle Anagold’un buradaki üretim faaliyetleri durduruldu. Çevre izin ve lisans belgesi iptal edildi.
Sedat Cezayirlioğlu-Erzincanlı aktivist
Ama…
Haberi yine Sedat Cezayirliğioğlu’ndan aldık.
Aynı firmanın Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flotasyon Tesisi Projesi ile ilgili ‘ÇED Olumlu’ raporu yargıya taşınır.
Yargıya taşıyan Cezayirlioğlu’dur. Erzincan İdare Mahkemesi ‘ÇED Olumlu’ raporunu 09. 08. 2024’te iptal eder. Bakanlık karara itiraz eder. Danıştay 4. Daire ise 30 Ocak 2025’te temyiz talebini reddederek yerel mahkemenin kararının onar. Karar oy çokluğu ile verilir.
Dava dosyasından anlıyoruz ki kapasite artırımı projesi şunu kapsıyordu:
“Mevcut açık ocaklarda kapasite artışının ve buna bağlı olarak pasa depolama sahalarında revizyon, yığın liç tesisinde büyüme ve Atık Depolama Tesisi’nde (ADT) kapasite artışının planlandığı, tesise flotasyon ünitesi, su yumuşatma ünitesi ve 2 adet soğutma kulesi, 3 adet mobil kırıcı ilavesi ve kil ocağı işletimi.”
İdari yargı kararlarının gerekleri 30 gün içerisinde yerine getirilmek zorunda.
Danıştay’ın kararıyla ilgili 24 Nisan’da Erzincan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, İliç Kaymakamlığına bildirimde bulunduğunu, faaliyet durdurma işleminin tutanak altına alındığını belirtir. İlgili yazıda “Firma faaliyet durdurma işleminden itibaren günümüze kadar madencilik faaliyetleri kapsamındaki her türlü işlemi durdurmuştur” der.
Faaliyetler durdurulduğu resmi olarak bildirilir.
Ancak Sedat Cezayirlioğlu’nun 7 Mayıs 2025 tarihli görüntülerinde, büyük facianın yaşandığı alandan 2-3 km uzakta iş makinaları görülüyor. Cezayirlioğlu’nun iddiasına göre Danıştay’ın kararına rağmen faaliyetler kaçak olarak devam ediyor.