Özellikle soğuk kış günlerinde içtiğimiz bir fincan salep hepimizin içini ısıtır, keyifli anlarımıza eşlik eder. Anadolu’dan Orta Doğu’ya, Balkanlardan Osmanlı mutfağına kadar uzanan bu sıcacık içecek, bir zamanlar saray sofralarının yıldızıydı. Fakat bugün, doğanın nadide bir parçasını tehdit eden bir sırra ev sahipliği yapıyor.
Derleme: Melike Sarıkaya / Milliyet.com.tr – Bugün kış aylarında edilen sohbetlerin en güzel eşlikçisi olan salep, eskiden Osmanlı askerlerinin gücünü artırdığına inanılır, zindelik verdiği için savaş meydanlarına taşınırdı. Padişahlar, kış mevsiminde saraya gelen konuklarına bu özel içeceği ikram ederdi. Sadece şifalı bir içecek değil, aynı zamanda öksürükten mide rahatsızlıklarına kadar birçok derde deva olduğu düşünülürdü. Ancak asıl değerli olan, salep tozunu elde etmek için gereken orkide bitkilerinin kendisiydi; nadir, büyüleyici ve son derece hassas.
SARAYDA MİSAFİRLERE İKRAM EDİLİRDİ
Bir rivayete göre Osmanlı döneminde askerler salebi zindelik verici ve güçlendirici bir içecek olarak tüketirdi. Hatta salebin erkekler üzerinde gücü artırdığı ve bu yüzden askerler arasında yaygınlaştığı söylenirdi. Zindelik verdiği için savaş meydanlarına da taşınırdı.