Bir damlası bir ömür

Arıcılık sektörü, iklim krizi ile mücadelesini sürdürüyor. Artan sıcaklıkların hasat döneminde değişikliğe neden olduğunu söyleyen Anavarza Bal CEO’su Can Sezen, “Değişen koşullara göre ırk çalışması yapmalı, zengin çeşitliliğimizi dünyaya tanıtmalıyız” dedi.

İklim krizinin en fazla et­kilediği sektörlerden biri; arıcılık. Bir yandan aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle artan orman yangınlarıyla mü­cadele ediyor, bir yandan ku­raklık sonucu sayısı giderek azalan endemik bitkilerin yok oluşundan etkileniyor. Bun­larla da kalmıyor, yaşanan ik­lim değişiklikleri, arıların ya­nılmasına neden olup, hasat dönemlerinin bile değişmesi­ne ortam hazırlıyor.

Farklı sek­törlerdeki şirketler yatırım odaklı büyüme hedeflerini du­yururken, 1995 yılından bu ya­na kendini arıcılığa adayan Se­zen ailesinin Adana Kozan’da “Sır-Sabır-Armağan” motto­suyla kurduğu Anavarza Bal’ın büyümesi, tabir-i caizse arıla­rın işçiliğine yani doğanın akı­şına bağlı.

Türkiye’de en fazla bal üreti­minin Kozan’da gerçekleştiği­ni söyleyen Anavarza Bal CE­O’su Can Sezen, “Arıcılıkta ilk 3’te Adana, Muğla ve Ordu illeri geliyor. Kozan da Adana’da ilçe bazında ciddi öneme sahip. Böl­gede yaklaşık 2 bin 500 arıcı ai­lesi yaşıyor. Bölgedeki arıcılar başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinden bal alıyoruz. Bu­nun nedeni Türkiye’de gezici arıcılığın olmasıdır. Yani arıcı­lar dönem dönem 6-7 ay boyun­ca Türkiye’nin her yerini geze­rek, hasat yaparlar. Adana’daki en büyük geçim kaynakların­dan biridir arıcılık” dedi.

Arı pestisitli bitkiye konduysa?

Yol kenarlarında satılan hatta petek halindeki balların tüketiminin sakıncalı olduğunu söyleyen Sezen, “Bu ballar doğal olarak üretiliyor olsa dahi bir arı 5 kilometrekarelik alanda uçtuğu için onun uçtuğu alanda kullanılan pestisit var mı, yol kenarında kurşunlu yere mi kondu, tarım ilacı yapılan bir bölgedeki çiçeğe kondu mu bilemezsiniz. Laboratuvarlardaki analizler süzme balda yapılabildiği için petek bal tüketimini de bilinmeyen markalardan bal alınmasını da tüketicilere tavsiye etmiyorum” dedi.

 Hasat dönemlerinde ‘iklim krizi’ kayması

Artan sıcaklıkların arıcılıkta hasat dönemine etki ettiğini söyleyen Anavarza Bal CEO’su Can Sezen, “Arı, doğada gezerken belli bir ısıda hareket edebildiği için o ısının yükselmesi de arıya zarar veriyor. Örneğin Trakya Bölgesi’nde hasat temmuz sonuna doğru yapılırken, şimdi temmuz başına doğru kaydı. Bu henüz iklim krizinin şu anki yansıması. İlerde daha büyük etkiler göreceğiz. Bu nedenle de yeni şartlara göre ırk çalışması yapılması gerekiyor” önerisinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

CHP’den İmamoğlu açıklaması: Bu bir darbe; hiçbir bürokrat bu suçu işlememeli, yargılanacaklar

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İBB Başkanı İmamoğlu'nun...

Çiftçiye gelince bütçenin cebinde akrep var

Kamu özel işbirliği projelerini oluk oluk para akıtan iktidar...

İrfan Donat: Tarımda küresel Trump fırtınası

ABD Başkanı’nın gümrük tarifelerine yönelik hamlesine Çin, Kanada ve...

Çukurova’da su krizi erken başladı

Çukurova’da su krizi bu yıl kendini erken göstermeye başladı....