Berna Abik: Tatlı rakı yoktur, bol anasonlu rakı vardır; çirkin erkek yoktur, az rakı vardır!

Bu yazıda vaat ettiklerim: Rakı hangi anasondan yapılır, rakıdaki tatlılık sadece şekerden mi gelir, Tekirdağ’ın rakısı nereden çıktı, o şişenin üzerinde Atatürk ve İnönü mü var, rakı ile uzonun farkı ne, rakı hakkında doğru bilinen yanlışlar neler?

Çiçek Abbas filminden bir sahne

Kerahet vakti ya da vakti kerahet…

Güneşin batarken sararıp veya kızarıp, artık gözleri kırpıştırmadan kendisine rahatlıkla bakılacak hale geldiği vakitte, göğe kaldırılan iki aslan sütü bardağının tokuşturulması suretiyle kadehlerden gelen derin bir çling sesinden sonra yudumlar alınır.

Vakti kerahet gelmiştir işte…

Peki bir kesimce içki saatinin geldiğini belirtmek için kullanılan bu terimin aslında Müslümanlıkta da kullanıldığını biliyor musunuz?

İslam dinine göre kerahet vakitlerinde; yani güneşin doğmasından yükselmesine kadar (şürûk) olan zaman, güneşin tam tepe noktasında (vakt-i istivâ) olduğu zaman ve güneşin batma (gurûb) zamanında namaz kılmak mekruhtur. Yani İslam’da yasaklanmamış olmakla birlikte kerahet vakitlerinde namaz kılınması istenmez.

Velhasıl kerahet, güneşin gün içindeki evrelerini işaretlerken, kapsadığı dünyaların uzaklığıyla da ilgimi çekti.

Kerahet vakitlerinde namaz kılmak neden mekruh?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesinde bu sorunun cevabı şöyle açıklanıyor:

“… Bu zamanlar mecusilerin ibadet vakitleridir. Bu vakitlerde namaz kılmanın yasaklanması veya kısıtlanması, ateşperestlerin ibadet vakitleri ile çakışarak Müslümanların onlara benzememesi amacıyladır.”

Bu kısa bilgiden sonra, seküler dünyanın güneşini işaretleyen kerahet vakitlerine geri dönelim. Son zamanlarda bu vakitlerin masalarında -rakı çeşitlerinin ve markalarının artmasıyla da birlikte- şuna benzer konuşmalara oldukça fazla denk gelir oldum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Et fiyatlarında artış ithalat önlemine rağmen durmadı! Ramazanda etiket defalarca değişti

Ramazan ayında herkesin ete ulaşabilmesi için alınan ithalat ve...

Kuru meyve ihracatçısı Tarım Bakanlığından dertli!

İklim değişikliğinden dolayı aflatoksin ve okratoksin oluşumunun artması nedeniyle...

Ticaret savaşı 2.0 tarımı da içine çekti

Trump’ın karşılıklı vergilerinin yol açtığı ticari gerginliğin tırmanma riski...

Tarım sektörünün paydaşları Konya’da buluştu

21. Konya Tarım Fuarı Tür­kiye Tarım ve Orman Baka­nı...