Bu yazıda vaat ettiklerim: Rakı hangi anasondan yapılır, rakıdaki tatlılık sadece şekerden mi gelir, Tekirdağ’ın rakısı nereden çıktı, o şişenin üzerinde Atatürk ve İnönü mü var, rakı ile uzonun farkı ne, rakı hakkında doğru bilinen yanlışlar neler?
Çiçek Abbas filminden bir sahne
Kerahet vakti ya da vakti kerahet…
Güneşin batarken sararıp veya kızarıp, artık gözleri kırpıştırmadan kendisine rahatlıkla bakılacak hale geldiği vakitte, göğe kaldırılan iki aslan sütü bardağının tokuşturulması suretiyle kadehlerden gelen derin bir çling sesinden sonra yudumlar alınır.
Vakti kerahet gelmiştir işte…
Peki bir kesimce içki saatinin geldiğini belirtmek için kullanılan bu terimin aslında Müslümanlıkta da kullanıldığını biliyor musunuz?
İslam dinine göre kerahet vakitlerinde; yani güneşin doğmasından yükselmesine kadar (şürûk) olan zaman, güneşin tam tepe noktasında (vakt-i istivâ) olduğu zaman ve güneşin batma (gurûb) zamanında namaz kılmak mekruhtur. Yani İslam’da yasaklanmamış olmakla birlikte kerahet vakitlerinde namaz kılınması istenmez.
Velhasıl kerahet, güneşin gün içindeki evrelerini işaretlerken, kapsadığı dünyaların uzaklığıyla da ilgimi çekti.
Kerahet vakitlerinde namaz kılmak neden mekruh?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın web sitesinde bu sorunun cevabı şöyle açıklanıyor:
“… Bu zamanlar mecusilerin ibadet vakitleridir. Bu vakitlerde namaz kılmanın yasaklanması veya kısıtlanması, ateşperestlerin ibadet vakitleri ile çakışarak Müslümanların onlara benzememesi amacıyladır.”
Bu kısa bilgiden sonra, seküler dünyanın güneşini işaretleyen kerahet vakitlerine geri dönelim. Son zamanlarda bu vakitlerin masalarında -rakı çeşitlerinin ve markalarının artmasıyla da birlikte- şuna benzer konuşmalara oldukça fazla denk gelir oldum.