Türkiye’nin kiraz ihracatının yaklaşık yüzde 40’ının gerçekleştirildiği Batı Akdeniz’de toplanan kirazlar, yurt içi ve dışında tezgahlarda yerini alıyor.
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerine göre, geçen yıl Türkiye’den gerçekleştirilen 215 milyon dolarlık kiraz ihracatının 85 milyon doları Antalya, Isparta ve Burdur’daki ihracatçı firmalar tarafından yapıldı.
Ülke genelindeki ihracatın yaklaşık yüzde 40’ını gerçekleştiren bölge, üretimde de önemli bir potansiyele sahip. Özellikle Batı Akdeniz’de en fazla üretimin yapıldığı kent olan Isparta’da kiraz hasadı başladı. Yaklaşık 2,5 ay sürecek sezon boyunca dalından koparılan kirazlar, hem iç piyasaya hem de yurt dışına gönderiliyor.
650 BİN TON KİRAZIN YÜZDE 12,3’Ü İHRAÇ EDİLİYOR
BAİB Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, AA muhabirine, ülke açısından meyvede kirazın çok önemli bir ihraç ürünü olduğunu söyledi.
Türkiye’nin kiraz üretim rakamlarına değinen Çavuşoğlu, “Dünyada üretim alanında ilk sıradayız, 650 bin ton civarında bir üretimimiz söz konusu. İhracatta ise dünyada üçüncü sıradayız. İlk sırada Şili, ikinci sırada ABD geliyor. En yüksek üretimi yapıp, onların altında ihracat yapmak bizim için üzücü ama beklenen seviyelere ulaşmak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz.” diye konuştu.
Toplam 650 bin tonluk üretimin 80 bin tonunun (yüzde 12,3) ihraç edildiğini belirten Çavuşoğlu, üretimin iç pazar için de fazla olduğunu dile getirerek, yurt dışı satışın artırılabileceğini kaydetti.