Arz kısıldı, son 2 ayda pirinç fiyatı yüzde 30 arttı

Sektör temsilcileri, TMO’nun önceki yıla oranla açıkladığı yüzde 200’lük fiyat artışının üstüne artı 1 lira daha vermesinin çiftçide daha yüksek fiyat beklentisine yol açtığı ve elindeki ürünü satmadığı ifade ediliyor. Çiftçilerin elindeki ürünün yüzde 20’sini sattığını, ancak geri kalanının ise depoya konulduğu belirtiliyor.

Çeltik rekoltesinde herhangi bir kayıp olmamasına rağmen natürel pirinç fiyatları son 2 ayda yüzde 30 arttı. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çeltikte taban fiyatı yüzde 200’ün üstünde artırması üreticisinde yüksek fiyat beklentisi yarattı. Üretici serbest piyasada fiyatlar artacak diye arzı kısmaya başladı. Arz sıkıntısı işlenmemiş naturel pirinç fiyatlarını da yüzde 30 arttırdı. Naturel baldo pirinç fiyatı son 2 ay içinde 24,5 liradan 32 liraya yükselirken, Osmancık çeşitlerinde yüzde 15,5, Luna çeşidinde ise yüzde 23,6’lık fiyat artış yaşandı. Naturel ürün fiyatında artışın yakın zamanda işlenmiş ürün fiyatına da yansımasının kaçınılmaz olduğunu kaydeden sektör temsilcileri DÜNYA’ya yaptıkları açıklamada, serbest piyasada çeltik fiyatlarının TMO’nun açıkladığı fiyatın 2 ile 3 lira üstünde yer almasına rağmen çiftçinin elindeki ürünü satmaya yanaşmadığı söylediler.

Bu fiyat artışında TMO’nun yarattığı beklentinin etkin rol oynadığını vurgulayan sektör temsilcileri, “TMO’nun geçen yıla oranla 2 kattan fazla fiyat artışının üstüne artı 1 lira daha vermesi çiftçileri daha fazla beklenti içine soktu. Çiftçi elindeki ürünün ancak yüzde 20’sini sattı. Geri kalanını ise depoya koydu. Bundan dolayı çeltik arzının sınırlı olması, serbest piyasada fiyatların artmasına yol açıyor. Diğer yandan bakliyat grubunda ise en fazla artış yüzde 14,6 ile nohutta yaşanırken, en az artış ise yüzde 10,8 ile kırmızı mercimekte yaşandı” dediler

Serbest piyasada fiyatlar taban fiyatın üstünde

Yeterince ürünün çeltik fabrikalarına gelmediğini ifade eden sektör temsilcileri DÜNYA’ya yaptıkları açıklamada “Türkiye’de çeltik hasadın yüzde 100’ne yakını yapıldı. Rekoltenin de geçen yılın yaklaşık 1 milyon ton üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çeltik üretiminin en çok yapıldığı Trakya Bölgesi’nde çiftçi üretiminin yüzde 20’sini satarken, geri kalanını ise elinde tuttu. Balıkesir Gönen’de ise çiftçi ürününün yüzde 40’ını satarken, yüzde 60’ını da depolarına koydu. Serbest piyasada çeltik fiyatlarının TMO’nun açıkladığı fiyatın 2 ile 3 lira üstünde yer almasına rağmen çiftçinin elindeki ürünü satmaya yanaşmadığı belirtiyor” dediler.

TMO’nun fiyat artışı çiftçide daha fazla beklenti yarattı

Trakya’da bölgede harmanın bittiğini belirten bir çeltik alıcısı, çiftçinin fabrikaya pek mal vermeye yanaşmadığını, kendilerinin de şaşkın olduklarını dile getirdi. Bu yıl fiyatların iyi olduğunu ve devletin verebileceği rakamlar fazlasıyla verdiğini ifade etti. Bir başka çeltik alıcısı ise iki üç yıldan bu yana üreticilerin iyi para kazandığını, ihtiyacı olduğu kadar sattığını söyledi. Şu an fabrikalara giden ürünün miktarı yüzde 20 olarak belirtiliyor. TMO’nun ek 1 lira daha fiyat artışına gitmesi üreticide bir beklenti yarattığını ve herkesin ürününü içeriye attığı aktarılıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarlada 30 lira olan ürün rafta 4 kat fiyatla satılıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın...

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: Kadın çiftçilerin yüzde 88.2’si BAĞ-KUR primini ödeyemiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Ziraat Odalarına...

Ağaçlar ve toprak geçen sene neredeyse hiç karbondioksit emilimi yapmadı

Kaydedilen en sıcak yıl olarak geçen 2023’te uluslararası araştırmacılardan...

Palamut tezgahlardan inmiyor: Fiyatı daha da artacak

Ordu’da 2 gündür etkili olan soğuk ve yağışlı hava...