Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) mahkemenin, dünyanın en büyük GDO’lu tohum ve tarım ilacı tekellerinden Monsanto’nun ürettiği glifosat içeren Roundup’un kansere yol açtığı yönünde karar alması geniş yankı yarattı.
Şirket hakkında aynı gerekçeyle hem Türkiye’de hem de Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde dava açan İzmirli avukat Senih Özay, bu sonucun davaların seyrini değiştirebileceğini vurguladı.
9 davanın seyri değişebilir
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde devam eden davada jüri üyeleri, ilaç tekeli Bayer’in geçen yıllarda bünyesine kattığı Monsanto şirketi tarafından üretilen Roundup isimli ilacın içerdiği glifosat kimyasalının kansere yol açtığı yönünde karar aldı. Davanın ikinci aşamasında ise şirkete verilecek ceza belirlenecek. 25 yıl boyunca Roundup adı verilen ot öldürücü ilacı kullandığını söyleyen 70 yaşındaki davacı Edwin Hardeman’ın hukuk mücadesiyle başlayan sürecin, şirkete açılan 9 bin davanın seyrini değiştirmesi bekleniyor.
Kararı değerlendiren İzmir Barosu avukatlarından Senih Özay, dünyanın birçok yerinde şirkete karşı açılan ve devam eden davalar olduğunu anımsattı. Kararın ilaç ve kimyasal tekellerine karşı sözlerini yorumlayan Özay, “Şirket hâlâ glifosatın kansere yol açmadığı yönünde açıklama yapıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporları ve jürinin aldığı karar gösteriyor ki, şirket artık bu açıklamaları bir kenara bırakıp bugüne kadar sebep olduğu zararları tazmin etmek için harekete geçmeli” diye konuştu.
Bergamalı çiftçiler Hamzar Kural ve Tahsin Sezer ile Senih Özay’ın başlattığı hukuk mücadelesi Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde sürerken konu uluslararası arenaya da taşınmıştı. Özay, Roundup isimli ilacın kullanılmasına izin veren ülkelerin liderleri hakkında tahkikat başlatılmak üzere Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu.
www.cumhuriyet.com.tr