Home (Yuva), dünyamızın karşı karşıya kaldığı sorunları irdeleyen bir belgesel. 2009 yapımı belgesel, 54 farklı ülkeden, genellikle yüksek noktalardan çekilmiş görüntüleri içeriyor.
Belgeselde dünya nüfusunun 1950’den bu yana 4 kat arttığı vurgulanıyor. Bu artış ve beraberinde gelen yoğun şehirleşme, enerji ihtiyacı ve yoğun tüketim, gezegenimizi yavaş yavaş tükettiğimizi gösteriyor. Burada en önemli hedef sürdürülebilirlik. Oysa ki yoğun şehirleşme ve beraberindeki doğayla barışık olmayan yapılaşma, üretilenden fazla enerji, besin ve su tüketimi. Özellikle Dubai, Las Vegas gibi çöl şehirlerinin de bu sürdürülebilirliğe ters orantılı olduğu vurgulanıyor.
Dünya üzerindeki tahıl üretiminin yarısının enerji ve hayvan yemi amaçlı olarak üretilmesi, soya fasülyesi üretimi için Amazon ormanlarının tarlalara çevrilmesi de oldukça dikkat çekici. Dünyamızı tüketirken de adil bir dağılım olmadığına vurgu yapılıyor. Afrika’nın en büyük petrol üreticisi Nijerya’nın halkının, bu üretimden gelen zenginlikten faydalananaması ve petrolden başka doğal kaynağı olmayan Birleşik Arap Emirlikleri’nin, diğer hammedeleri ithal ederek çölde bir şehir (Dubai) kurması gibi.
Belgeseldeki su konusu da beni gerçekten endişelendirdi. Grönland’daki buzulların, dünyadaki tatlı su rezervinin %20’sini oluşturduğu ve bunların giderek erimeye başladığı, bunun sonucunda da denizlere karışarak deniz seviyesini 7 metre artıracağı olayı sadece bir başlangıç. Bu yükselme sonucunda kıyı şehirlerindeki yeraltı su kaynakları da bu tuzlu su ile karışacak ve kullanılmaz hale gelecek. İçme suyu bu kadar azalırsa, gelecekte neler olacağını düşünmek zor değil.
Son olarak belgeselin görsel ve kurgusal tarafına gelirsek; etkileyici görüntüler eşliğinde oldukça net bir anlatıma sahip. Belgesel bu haliyle başından sonuna kadar sıkılmadan kendini izlettirmeyi başarıyor.
Kaynak: www.bilim.org/belgesel-yuva-home